FDA svrstala IQOS u kategoriju duhanskih proizvoda modificiranog rizika

 

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) donijela je 7. srpnja odluku kojom se IQOS, elektronički uređaj za grijanje duhana Philip Morris Internationala (PMI), može prodavati i komunicirati na tržištu SAD-a kao duhanski proizvod modificiranog rizika (MRTP).

Agencija je time, kako su priopćili iz Philip Morris Internationala, utvrdila da je odluka prikladna za unaprjeđenje javnog zdravlja. Odluka pokazuje da je IQOS fundamentalno drugačiji duhanski proizvod i bolji izbor za punoljetne pušače koji bi inače nastavili pušiti, a IQOS je prvi i jedini elektronički nikotinski proizvod koji je dobio takvo rješenje u okviru MRTP postupka FDA-a, ističe se u priopćenju.

FDA je odobrila stavljanje IQOS-a na tržište sa informacijama da IQOS sustav grije duhan, a ne sagorijeva ga. Ističu i da to značajno smanjuje proizvodnju štetnih i potencijalno štetnih kemijskih sastojaka, te naglašavaju da su znanstvene studije pokazale da potpuni prelazak s klasičnih cigareta na
korištenje IQOS sustava smanjuje izloženost tijela štetnim ili potencijalno štetnim kemijskim sastojcima.

Agencija je zaključila da dostupni znanstveni dokazi pokazuju kako se očekuje da će IQOS biti od koristi za zdravlje populacije u cjelini, uzimajući u obzir i korisnike duhanskih proizvoda, i osobe koje trenutno ne koriste duhanske proizvode.

“Odluka FDA-a predstavlja povijesnu prekretnicu u javnom zdravstvu i omogućuje da punoljetni pušači budu informirani o tome da je potpuni prijelaz na korištenje IQOS sustava bolji odabir od nastavka pušenja cigareta”, izjavila je Anita Letica, predsjednica Uprave Philip Morris Zagreb i dodala da je IQOS proizvod koji se fundamentalno razlikuje od cigareta te ga je potrebno drugačije i regulirati, što je upravo i FDA prepoznala.

“Ova odluka važan je primjer da vlade i javnozdravstvene organizacije mogu regulirati bezdimne alternative kako bi ih razlikovale od cigareta i unaprijedile javno zdravstvo. Sveobuhvatni propisi utemeljeni na znanosti mogu pomoći u bržem prijelazu punoljetnih pušača, koji bi inače nastavili pušiti, na odabir manje štetnih alternativa. Daleko najbolji odabir za zdravlje jest nikada ne početi pušiti ili sasvim prestati, no za one koji ne prestanu pušiti, najbolje što mogu učiniti jest prijeći na korištenje znanstveno potkrijepljenih manje štetnih alternativa cigaretama”, poručila je Letica.

Komentiraj