Facebook koncerti Močvare – najbolji zagrebački online projekt tijekom lockdowna

 

Dobitnik nagrade za najbolji online projekt Gradskog ureda za kulturu, koji su se održavali tijekom lockdowna zbog pandemije korona virusa, je Udruženje za razvoj kulture URK, za projekt Močvara Facebook Live Sessions, a nagrada je novčana u iznosu od 25.000 kuna. Kako kaže Leonard Jurić iz Močvare, nisu očekivali pobjedu, ali su znali da se žele prijaviti jer su jako ponosni na obavljeni posao i zato što je važno istaknuti primjere uspješnog prkosa ekstremnim okolnostima:

“Močvara Facebook Live Sessions je projekt pokrenut kao reakcija na mjere zabrane javnih okupljanja Stožera civilne zaštite, a započeo je online nastupom glazbenih izvođača Marinade, Šećera i Ivana Judaša 12. ožujka, odmah prvi dan kada je klub zatvoren. Iduća dva mjeseca, Močvara je na svojim Facebook stranicama svakodnevno nastavila održavati program u formi online prijenosa i tako u teškim uvjetima nastavila s radom te osigurala vidljivost i dostupnost kvalitetnog kulturnog sadržaja. Prenosili smo glazbene i kazališne nastupe, filmske projekcije, radionice, tribine i dječji program. Od zatvaranja vrata kluba 12. ožujka pa do 31. svibnja održali smo 62 online programa.”

Tog 12. ožujka, kaže Jurić, Ivan Judaš je svirao na Bundeku, Tena Rak u svojoj kuhinji, Marinada u prostoriji za probe, a koncert se mogao pratiti preko Facebook stranice kluba. Koncert je bio dio programa Začarana Močvara kojeg vodi Nina Romić i ona je nakon toga počela organizirati programe jednom tjedno s po dva izvođača:

“Ubrzo smo pokrenuli i svakodnevni online program gdje je ključna bila uloga Laure Tandarić koje je bukirala većinu ostalog programa. Cijeli tim Močvare je sudjelovao u organizaciji, tehničkoj i promotivnoj podršci programima, a pokretanje svega toga se dogodilo spontano, jer nam je bilo nezamislivo da ne radimo ono što kao udruga radimo već 25 godina. U ovom je projektu sudjelovalo više od sto izvođača, a broj videopogleda varirao je od tisuću pa do 16.000 po programu.”

Danas, kad su epidemiološke mjere malo popustile, ali još se nije vratilo na stari način poslovanja, Močvara funkcionira kao dnevni kafić na uređenoj terasi kluba s propisanom udaljenosti stolova i ograničenim brojem posjetitelja. U istim uvjetima se održavaju i naši regularni programi: koncerti, kazališni nastupi, tribine, radionice. Pandemija je, kaže Jurić, zahvatila sve karike posla: od publike, preko dobavljača, donatora, organizatora, izvođača, volontera, pa do osnovnog operativnog kadra kluba:

“Svi žive u neizvjesnosti. Financijska situacija je dugoročno neodrživa, ali mi ustrajemo u proizvodnji programa, jer tako doprinosimo nekoj budućoj eventualnoj normalizaciji. Plan je nastaviti raditi. Publici nastavljamo nuditi raznolik i kvalitetan program, kao i ugodan i siguran prostor za dnevno druženje. Izvođačima nudimo platformu i tehničku podršku za nastavak rada, i u ‘živom’ i online formatu. Želimo ostati faktor stabilnosti u izuzetno ranjivom trenutku za cijelu scenu.”

Komentiraj