Slanutak (Cicer arietinum) je omiljeni i zdravi sastojak svakog oblika prehrane te se sve češće koristi u kuhinji, prenose vitamini.hr.
Popularnost i dostupnost ove hranjive i ukusne mahunarke posljednjih godina zadovoljava sve nutricioniste i ljubitelje vegetarijanske prehrane.
Dvije su osnovne vrste slanutka – desi i kabuli. Vrsta kabuli udomaćila se na Mediteranu, a značajno je svjetlija, tanje ljuske i blažeg okusa. Slanutak je bogat proteinima i siromašan masnoćama, a sadrži ugljikohidrate koji se sporo razgrađuju i stoga pruža dulji osjećaj sitosti. Mahunarka je kuhana kad je potpuno mekana pod zubom, a da bi se to postiglo potrebno je dugo namakanje i kuhanje.
Danas su iznimno popularna jela kao što su hummus (namaz od slanutka) ili falafel (usitnjeni slanutak oblikovan u kuglice s dodatkom bilja, peciva i začina).
Slanutak se priprema i kao pire, gusta juha ili dodatak jelima, salatama, a može se jesti i kao grickalica (leblebi).
Brašno od slanutka (besan) je cijenjeno zbog visokog udjela proteina. U usporedbi s integralnim pšeničnim brašnom sadrži manje ugljikohidrata i gotovo dvostruko više proteina. Brašno od slanutka je bogato i brojnim mineralima i ne sadrži gluten.
Najbolje je koristiti ga u omjeru ‘pola-pola’. Zbog većeg sadržaja masnoća treba ga što prije potrošiti i čuvati u hermetičkoj posudi.
Komentari