‘EVO NAS OPET’ Javna bilježnica s najdužim stažem u Hrvatskoj ‘izvisila’ zbog političkog kadroviranja?

Autor:

06.03.2024., Zagreb - Sabor 21. sjednicu nastavlja raspravom o konacnom prijedlogu izmjena i dopuna Kaznenog zakona. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Dubrovnik je dobio novu javnu bilježnicu, Mateu Šagarilo Brboru. Imenovana je 27. veljače, a ovih su dana ostali kandidati za tu poziciju dobili rješenje, koje je izazvalo glasne rasprave u dubrovačkim odvjetničkim i javnobilježničkim krugovima.

Kako piše Dulist, natječaj za novog dubrovačkog javnog bilježnika raspisan je u listopadu 2023. godine, dok su imenovanja za još dva javna bilježnika, i to jedan za Dubrovnik i jedan za Ston provedena u ljeto 2023. godine. Prvi je to put da je natječaj raspisan za mjesto koje nije bilo upražnjeno. Uvjeti za raspisivanje natječaja stekli bi se tek u travnju – odlaskom javnog bilježnika u mirovinu. Da javni bilježnik nije tražio raniji otpust iz službe imali bi dva javna bilježnika na istom mjestu.

Također, nikad se nije dogodilo da se natječaj ne raspiše za slobodno mjesto koje postoji po Pravilniku o Službenim sjedištima javnih bilježnika, rasporedu javnih bilježnika i javnobilježničkih mjesta u Republici Hrvatskoj.

Raspisivanje natječaja očekivala je Nada Pirjać, koja je od 34 godine radnog staža 21 godinu provela na mjestu prisjednika i vršitelja dužnosti Javnobilježničkog ureda Anđelka Stanića. Upravo bilježnik Stanić je, nakon raspisanog natječaja koncem studenog 2023., tražio zahtjev za otpust iz službe te je otišao u mirovinu s 31. prosincem prošle godine, umjesto u travnju ove godine. Nada Pirjać, koja vodi njegov ured, ostala je bez javnobilježničkog pečata.

U izjavi za Dulist Nada Pirjać potvrdila je da upravo ona ima najduži javnobilježnički staž u Republici Hrvatskoj, i još od 2007. čeka svoju priliku. Sad tvrdi da je političkim utjecajem dovedena u situaciju da ostaje bez posla.

“Dosad su se u obzir uzimala tri kriterija. Prvi je preporuka Hrvatske javnobilježničke komore, drugi je staž, a treće je mišljenje komisije resornog ministra. Komora je dala preporuku meni i Ivi Carić te javnobilježničkom prisjedniku u uredu Javnog bilježnika Iva Radovića. S obzirom na duljinu mog staža, i na to da me moja komora treći put preporučila za imenovanje na mjesto javnog bilježnika, smatrala sam da je to riješena stvar”, rekla je i dodala da se dogodilo – nezamislivo.

Na to je mjesto imenovana Matea Šagarilo Brbora, koja, tvrdi Nada Pirjać, nema nijedan dan radnog staža ni na mjestu prisjednika ni na bilo kojem drugom odgovornom mjestu gdje bi mogla donijeti bilo kakav službeni dokument, ni potpisati bilo što u vezi ove službe. Nada Pirjać je istaknula da je ovo imenovanje provedeno po zadnjim zakonskim izmjenama prema kojima staž više ne ulogu pri odabiru kandidata. Ta je izmjena, podsjeća, napravljena 2007. godine, pred izbore.

Ministar Ivan Malenica i još dva člana komisije pozvali su krajem siječnja kandidate na razgovor, na kojem su, priča, trebali utvrditi koliko je tko od kandidata sposoban. Na sastanku joj je, dodaje, od početka nešto bilo sumnjivo. “Ministar mi se obratio na način: ‘Evo nas opet’, a uz to me je pitao u kakvim sam odnosima s bivšim javnim bilježnikom Stanićem. Ni jedna riječ mi nije upućena o mojoj struci, niti se na bilo koji način provjeravalo moje znanje i sposobnost”, ispričala je za Dulist.

Osim političke odluke o izmjeni zakona o imenovanju javnih bilježnika, ona u svom neimenovanju vidi i utjecaj lokalne politike. “Priča se kako je Šagarilo Brbora imenovana jer je u bliskim rodbinskim odnosima s Perom Vićanom, glavnim koalicijskim partnerom HDZ-a u Dubrovniku. Proizlazi da to nije slučajno jer se na taj način svašta omogućuje”, ustvrdila je Nada Pirjać i dodala da su svi vršitelji dužnosti iz drugih gradova koji su se prijavili potvrđeni kao javni bilježnici, osim u Dubrovniku.

Inače, ovo nije prvi put da je kadroviranje ministra Malenice došlo do medija. Prije godinu dana Index je pisao kako je Ministarsvo pravosuđa uvelo novih 28 javnobilježničkih sjedišta za područje cijele Hrvatske. Tada je, naime, bilo i ono u Stonu gdje je imenovan Stipe Mustapić, inače iz Metkovića, a sam ministar je za njega rekao kako su “kolege s fakulteta“. Čak i Općinski sud u Dubrovniku tada nije smatrao kako Ston treba postati novo središte. Županijski sud u Dubrovniku je smatrao kako novo sjedište u Stonu može biti opravdano, dok je Dubrovačko-neretvanska županija bila suglasna s odlukom Ministarstva pravosuđa.

U srpnju prošle godine mediji su objavili i kako je ministar Malenica izgubio na sudu. Naime, tužbu je podigao Kninjanin Veljko Čađenović koji nije bio izabran javnim bilježnikom u Kninu. Ponavlja li se ista situacija i u Dubrovniku?

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.