[quote_box_center]

  • Zabilježen je ukupan rast prodaje od sedam posto u odnosu na mjesec veljaču prošle godine
  • Dvomjesečne isporuke vozila skočile su za 6.6 posto
  • Tržište automobilima u Europi bi ove godine moglo zabilježiti rast od oko pet posto

[/quote_box_center]

Prodaja automobila u Europi u mjesecu veljači postigla je nagli rast, dobar pozitivan rezultat je jačanja i širenja europskog tržišta, pada cijena naftnih prerađevina na svjetskoj razini i popusta koje su nudila automobilske tvrtke, pišu autonews.

Zabilježen je ukupan rast prodaje od sedam posto u odnosu na mjesec veljaču prošle godine, na europslkom tržištu prodano je 958 100 novih automobila.

Dvomjesečne isporuke vozila skočile su za 6.6 posto i kreću se oko 1.99 milijuna isporučenih vozila, u siječnju je pozitivan rast isporuke vozila iznosio 6.2 posto.

Povoljne cijene i program riješavanja starih automobila

Europski proizvđači automobila tvrtke Volkswagen, BMW i Renault su u veljači ponudili niže cijene i ostale povoljnosti za kupnju.

Tvrtka Volkswagen zabilježila je porast prodaje od 11 posto, PSA/Peugeot-Citroen zabilježio je pozitivan rast od 1 i 4.1 posto, Renault Group ostvarila je vrlo visok rast prodaje svojih modela od 9.8 posto. Fiat Chrysler Automobiles povećali su prodaju za 11 posto, od azijskih proizvođača istaknimo Nissan koji je ostvario rast od 27 posto…

Ovo je odličan rezultat iako je europsko tržište raslo već osamnaesti mjesec za redom, najbolji rezultat zabilježen je u Španjolskoj, gdje je zabilježen rast prodaje od 26 posto. Podsjetimo kako Španjolska vlada provodi program riješavanja starih automobila.

Prodaja u Italiji je porasla za 13 posto, u Velikoj Britaniji za 12 posto, u Njemačkoj je rast iznosio 6.6 posto, u Francuskoj 4.5 posto…

Ekonomske procijene bi mogle biti krive

Ekonomski analitičari ističu kako bi rast prodaje mogao biti signal opravaka tržišta automobilima, brojke bi mogla biti veće od predviđenog godišnjeg rasta od dva posto.

„Rezultati na početku godine su daleko iznad očekivanja i daju nadu kako bi ekonomska predviđanja na kraju godine mogla biti konzervativna“, rekao je analitičar iz Frankfurta, Sascha Gommel.

„Rast je veći i brži od očekivanog, tržište bi ove godine moglo zabilježiti rast od oko pet posto. Veće povjerenje kupaca, potreba za zamjenom starih vozila i povoljnija ekonomska kretanja su razlozi bolje prodaje automobila“, izjavio je ekonomski stručnjak, Juergen Pieper.

Komentiraj