Trojica istražitelja Europola će otići na Maltu pomoći u pronalaženju ubojica novinarke i blogerice koja se borila protiv korupcije Daphne Caruane Galizie, objavila je u četvrtak malteška policija u priopćenju.

Nizozemski stručnjaci i agenti američke savezne policije FBI već sudjeluju u istrazi o atentatu na njezin automobil 16. listopada.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani je zatražio “međunarodnu istragu”. U priopćenju je policija iznijela vrlo malo podataka o istrazi i samo je upozorila da je prerano reći je li korišten eksploziv bio Semtex ili TNT.

Uzroci s mjesta zločina su poslani na analizu u strane laboratorije, dok ekipe rade danonoćno na iskazima stanovnika, precizira policija.

Vlada je deblokirala milijun eura za nagradu za svaku informaciju koja bi omogućila otkrivanje počinitelja ili naručitelja ubojstva.

Ali u najmanjoj zemlji Europske unije brojni ne vjeruju pravosudnim i policijskim dužnosnicima od koji su mnogi bili na meti kritika ubijene novinarke.

U četvrtak navečer se skupina žena u La Valetti počele četverodnevni prosvjed kojim traže odlazak šefa policije i ministra pravosuđa i njihovo zamjenjivanje osobama koje će potvrditi dvije trećine parlamentaraca.

Komentiraj

FOTO:EPA/LEX VAN LIESHOUT
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.