EUROKAMEN UPOZORAVA: NK Osijek je naručio neispravno dobetoniranje Opus Arene

Autor:

Foto: Eurokamen

Nakon što je NK Osijek prozvao tvrtku Eurokamen d.o.o. zbog otpadanja betona s dijela istočne tribine Opus Arene, tijekom nedjeljne prvenstvene utakmice između nogometaša Osijeka i zagrebačkog Dinama, oni su uzvratili optužbom da je naručitelj izvodio nedozvoljeno dobetoniranje.

Priopćenje vlasnika i direktora prozvane tvrtke Zvonimira Novaka prenosimo u cijelosti.

“EUROKAMEN je bio izvođač konstruktivnog dijela novog stadiona NK Osijek, radovi tzv. 1. faze, sve radove je izveo bez ikakvih, dakle niti najmanjih nedostataka sa svojom vlastitom operativom i stručnim kadrom. Sudskim osiguranjem dokaza i Potvrdama samog Naručitelja radova potvrđena je kvaliteta i opseg radova EUROKAMENA.

Radove na spoju montažne i monolitne konstrukcije NIJE IZVODIO EUROKAMEN. Te radove su izvodili izvođači narednih faza radova koji su uslijedili poslije naših konstruktivnih radova.

EUROKAMEN je izvodio radove montažne i monolitne konstrukcije, konstruktivne radove. U svom priopćenju NK Osijek i sam navodi, a što je razvidno i iz snimke, da se ne radi o konstrukcijskim oštećenjima već oštećenjima , citat: „na nekonstruktivnom dobetoniranom dijelu stadiona“.

Naručitelj je u fazama nakon naše izvodio radove na spoju montažne i monolitne konstrukcije s drugim izvođačima i to na način na koji smo ga unaprijed upozorili da je neispravan. Naime, postupajući kao savjestan i stručan Izvođač radova, a o čemu je bilješku sastavio stručni nadzor i tadašnji voditelj projekta, upozorili smo Naručitelja da „dobetoniranje“ nije prihvatljivo rješenje za spoj konstrukcija i da ga nikako ne preporučujemo Naručitelju. Voditelji projekta su tada, nakon našeg upozorenja, isto tako preporučili Naručitelju drugačija rješenja koja su primjenjivana na drugim stadionima.

U drugoj fazi radova, Naručitelj je radio spojeve montažne i monolitne konstrukcije ¨dobetoniranjem¨ što je i razlog aktualnog otpadanja betona sa stadiona. Dobetoniranje je zabranjena metoda za izvedbu na čiju neprikladnost smo na vrijeme upozorili Naručitelja. Drugi objekti slične namjene su riješili spojeve podkonstrukcijom čiju metodu je prezentirao i tada aktualni nadzor ZDL i voditelj projekta kao prijedlog za drugu fazu radova.

Zbog čega se je Naručitelj ipak odlučio za „dobetoniranje“ i koji Izvođači su pristali izvoditi takve radove na spoju konstrukcija to morate pitati Naručitelja radova.

Prilažemo Vam i fotografije iz kojih je razvidno kako je EUROKAMEN izveo konstrukcijske elemente istočne tribine prema pravilima struke kontinuiranom betonažom bez prekida elemenata montažne i monolitne konstrukcije. Montažni elementi su se montirali na monolitnu konstrukciju. Svi elementi su izvedeni u kontinuitetu, ovjereni kvalitetom i ispitivanjima.

Naša stručna upozorenja su se nažalost pokazala ispravnima.

EUROKAMEN je ponosan na kvalitetu konstrukcijske izvedbe stadiona, a čemu su sastavljena sva mjerodavna izvješća. Eurokamen ne može
odgovarati za radove koje su uslijedili nakon završetka naše faze radova.

Svoja potraživanja koja imamo zbog toga što nam Naručitelj nije platio radove koje smo izveli u zadnjih šest mjeseci rada na stadionu, naplaćujemo sudskim putem.”, zaključuje Zvonimir Novak, vlasnik i direktor tvrtke Eurokamen d.o.o..

PADA BETON Nakon incidenta na derbiju s Dinamom hitno pregledana Opus Arena

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.