EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

EU, Putin i Asad čestitali Rohaniju na pobjedi

Visoka predstavnica EU-za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini čestitala je u subotu iranskom predsjedniku Hasanu Rohaniju na ponovnom izboru za predsjednika i obećala da će EU nastaviti provedbu dogovora iz 2015. o iranskom nuklearnom programu.

“Iranci su zdušno sudjelovali u političkom životu zemlje. Čestitam predsjedniku na jasno osvojenom mandatu”, napisala je na društvenoj mreži Twitter visoka predstavnica. “EU je spreman nastaviti raditi na punoj primjeni globalnog zajedničkog akcijskog plana o nuklearnom pitanju, na bilateralnom angažmanu, regionalnom miru i ispunjenju očekivanja svih stanovnika Irana”, dodala je.

Šest mjeseci nakon zaključenja povijesnog dogovora o nuklearnom pitanju između Irana i velikih sila, unija je u siječnju 2016. ukinula gospodarske i pojedinačne sankcije Iranu zbog njegovih spornih nuklearnih aktivnosti. EU je ipak zadržao sankcije u pogledu kršenja ljudskih prava u Iranu.

EU sudjeluje u pregovorima s Teheranom koji su omogućili postizanje dogovora u srpnju 2015. o iranskom nuklearnom programu, ali ukidanje europskih i američkih sankcija koje su paralizirale iransko gospodarstvo, nije donijelo očekivane učinke.

Podrška koju iranski režim pruža sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu je pokrenula je nove napetosti sa Zapadnjacima.

Reformist Rohani (68) koji je doveo zemlju do povijesnog nuklearnog dogovora sa šest velikih sila je prema službenim rezultatima koji su konačni dobio 57 posto glasova, kazalo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je u subotu iranskom kolegi Hasanu Rohaniju na ponovnom izboru i rekao da je zadovoljan što će Moskva i Teheran i dalje raditi na zadržavanju stabilnosti i sigurnosti na Bliskom istoku i u svijetu.

Sirijski predsjednik Bašar la-Asad u subotu je također čestitao Rohaniju na pobjedi u prvom krugu i obećao nastaviti suradnju s Teheranom, saveznikom Damaska u ratu u Siriji.

Zaželjevši Rohaniju uspjeh, Asad je u poruci naglasio potrebu nastavka rada i suradnje s Iranom radi jačanja sigurnosti i stabilnosti dviju zemalja, regije i svijeta.

Komentiraj