Europska unija u petak je produžila na još godinu dana gospodarske sankcije poluotoku Krimu i gradu Sevastopolju, uvedene nakon ruske aneksije Krima, a istodobno je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao na poboljšanje odnosa s Unijom.

Sankcije su uvedene nakon što je Rusija ilegalno pripojila ta dva teritorija u ožujku 2014. godine.

Odnosi između Bruxellesa i Moskve na velikom su ispitu nakon ruskih akcija na Krimu i u istočnoj Ukrajini, gdje je Rusija optužena da podržava proruske separatiste.

Europska unija također priprema produženje gospodarskih sankcija usmjerenih izravno protiv Rusije zbog zukrajinske krize.

Sankcije koje su produžene u petak geografski su ograničene na Krim i Sevastopolj, te brane uvoz u Europsku uniju s tog područja. Sankcije zabranjuju i izvoz europskih dobara i tehnologija na ta dva teritorija. Europskim turističkim agencijama također nije dopušteno tamo poslovati, što znači da europski kruzeri na Krimu smiju pristati samo u slučaju opasnosti, a europski građani i tvrtke ne smiju investirati ili kupovati nekretnine.

U vrijeme objave nastavka sankcija, ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u petak na obnavljanje odnosa s Europskom unijom i istaknuo je da je EU i dalje ključni trgovinski partner Moskve. Rusija je, kako je rekao na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, spremna da se s Europom “nađe na pola puta”, prenio je TASS.

Ruski predsjednik je predložio početak pregovora s EU-om o tehničkoj suradnji, kao prvi korak u obnavljanju odnosa. On je ocijenio da su nedavni sastanci s predstavnicima njemačkih i francuskih poslovnih krugova pokazali da su europski poslovni čelnici spremni na suradnju s Rusijom i da žele surađivati.

“Moramo vratiti poverenje u rusko-europske odnose i obnoviti nivo interakcije”, poručio je Putin. Po njegovim riječima, Rusija nije bila inicijator naglog prekida odnosa sa EU-om. “Nismo zlopamtilo i spremni smo naći se s našim europskim partnerima na pola puta, ali to svakako ne može biti jednosmjeran proces”, kazao je on.

Unatoč napetostima oko Ukrajine postoje znakovi zatopljenja odnosa, a jedan od njih je i nazočnost predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera na Forumu u Sankt Peterburgu.

Komentiraj