EU poziva da još više zemalja nametne sankcije Rusiji zbog Krima

EPA/ALEXEY NIKOLSKY

Europska unija je u petak pozvala da još više zemalja uvedu sankcije Rusiji zbog njezine aneksije ukrajinskog poluotoka Krima prije dvije godine, ali Kremlj kaže kako je Krim ruski teritorij te da se o njegovu statusu ne može pregovarati.

U priopćenju izdanom na godišnjicu službenog apsorbiranja Krima u Rusiju 28-člani EU rekao je kako je veoma zabrinut moskovskim vojnim jačanjem u toj regiji ponavljajući često izricane zabrinutosti NATO-a.

EU je isto tako rekao kako će nastaviti sankcije koje zabranjuju europskim tvrtkama da investiraju u istraživanja nafte i plina u ruskom Crnom moru, dan nakon što su se francuski i njemački čelnici sastali s ukrajinskim predsjednikom u Bruxellesu i ponovno potvrdili da EU ne priznaje aneksiju.

“Europska unija ostaje predana potpunoj primjeni politike nepriznavanja, uključujući preko restriktivnih mjera”, reklo je u priopćenju Europsko vijeće koje predstavlja vlade zemalja EU-a. “EU ponovno poziva zemlje članice UN-a da razmotre slične mjere nepriznavanja”.

Odvojeno je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao EU i Sjedinjene Države da nastave široke gospodarske sankcije protiv Rusije zbog njezine potpore proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine u sukobu koji je buknuo  mjesec dana nakon aneksije Krima i u kojem je ubijeno više od 9.000 ljudi.

“Važno je da nastavimo s gospodarskim sankcijama”, rekao je Stoltenberg na jednom skuku u Bruxellesu isto tako pozivajući sve strane da teže za mirom i pronađu političko rješenje.

Mađarska i Italija rekle su ovaj tjedan kako se neće suglasiti da se produlje najoštrije gospodarske sankcije EU prema Rusiji, velikom opskrbljivaču energijom EU-a, bez rasprave prije ljeta.

Kremlj je rekao kako pitanje Krima ne može biti “stvar pregovora ili međunarodnih kontakata”.

“Naše je stajalište poznato: to je regija Ruske Federacije. Rusija nije razgovarala i nikad neće razgovarati o svojim regijama s bilo kime”, rekao je glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov putem telekonferencije s novinarima.

Njemački je ministar gospodarstva Sigmar Gabriel pozvao u četvrtak EU da do ljeta pokuša stvoriti uvjete za ukidanje sankcija.

Zapad je zabrinut ruskim vojnim jačanjem na Krimu za koji tvrde da je dio strategije uspostave obrambenih zona utjecaja s bitnicama zemlja-zrak i protubrodskih raketa.

Poput EU-a i Sjedinjene Države, Japan i druga velika gospodarstva kao što je Australija i Kanada uvele su sankcije Rusiji zbog Krima, ali drugi uključujući Kinu i Brazil su izbjegli izravnu kritiku Moskve.

Komentiraj