ERJAVEC ‘Slovenija učinila sve potrebno da o arbitraži dobije potporu međunarodne zajednice’

Autor:

Brdo kod Kranja, 3.6.2017. - Izjava za medije ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Davora Iva Stiera i Karla Erjavca. Na fotografiji Karl Erjavec.
foto HINA/ STA/ Stanko Gruden/ ml

Slovenski ministar vanjskih oposlova Karl Erjavec izjavio je u srijedu da je njegovo ministarstvo učinilo sve što je potrebno da osigura potporu međunarodne javnosti slovenskim stajalištima o potrebi implementacije arbitražnog sporazuma, ali da to pitanje i dalje ističe u svojim bilateralnim susretima.

“Učinili smo sve što je trebalo oko potpore međunarodne zajednice arbitražnoj presudi”, kazao je Erjavec novinarima, tijekom brifinga kojim je najavio 12. tradicionalni Bledski strateški forum, međunarodnu konferenciju s preko 1000 sudionika i gostiju koja se idući tjedan održava na Bledu.

Erjavec je kazao da strane zemlje dobro poznaju slovenski stav i problematiku vezanu za arbitražu, te da Slovenija cijeni stajalište Europske unije pod čijim je okriljem 2009. godine bio potpisan arbitražni sporazum.

“U ovom trenutku trenutku vidim smisla samo u tome da stvarno počnemo s implementacijom arbitražne odluke budući da s hrvatske strane ne očekujem da do proboja u tom pitanju možemo doći kroz dijalog”, kazao je Erjavec.

Na Bledskom strateškom forumu najavljena je i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Na margini dvodnevne konferencje na Bledu Erjavec će se kako je najavio sastati s više gostiju i sudionika iz Europe i svijeta, no nije predviđen i susret sa hrvatskom ministricom.

Taj susret bi imao smisla samo ako bi značio da je Hrvatska koja je do sada odbijala arbitražu i primjenu arbitražne presude svoj stav promijenila, kazao je slovenski šef diplomacije.

Kako je najavio, Erjavec će se tijekom bledske konferencije među ostalima sastati  s prvim potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom, visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Federicom Mogherini, glavnim tajnikom OECD-a Angelom Gurriom, vatikanskim državnim tajnikom Paulom Richardom Gallagherom, te s kolegama ministrima iz više europskih država.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)