EPA/SEDAT SUNA

Erdogan glasao u Istanbulu, vidi ‘demokratsku revoluciju’ u Turskoj

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan glasao je u nedjelju u školi u istanbulskoj četvrti Uskudar na predsjedničkim i parlamentarnim izborima kojima se zaključuje turski prijelaz na izvršno predsjedništvo.

“Turska, da tako kažem,  ovim izborima ostvaruje demokratsku revoluciju”, rekao je na glasačkom mjestu, nakon što je istaknuo velik odaziv birača u zemlji.

“Izlazak birača nije tako visok ni u najrazvijenijim zemljama”, rekao je Ergodan te dodao da je na zadnjim izborima izišlo 85 posto glasača.

Erdogan je bio u pratnji svoje žene Emine – koja je također glasala – kćeri Esre Albayrak i zeta Berata Albayraka te njihove djece.

Kasnije u nedjelju zaputit će se u Ankaru i ondje pratiti izborne rezultate.

Gotovo 60 milijuna Turaka s pravom glasa u nedjelju je pozvano na predsjedničke i parlamentarne izbore kojima se zaključuje turski prijelaz na izvršno predsjedništvo.

Prema istraživanjima javnog mnijenja Erdogan, čelnik i kandidat islamsko-konzervativne Stranke pravde i razvoja (AKP), ostaje favorit za predsjednika, no moglo bi se dogoditi da ne prijeđe prag od 50 posto potreban za pobjedu u prvom krugu.

Njegov najveći suparnik Muharrem Ince iz glavne oporbene Republikanske narodne stranke (CHP) tada bi vjerojatno bio njegov glavni suparnik u slučaju drugog kruga, predviđenog za 8. srpnja.

Prema anketama na trećem mjestu je Meral Aksener, kandidatkinja stranke lijevog centra Iyi (Dobro), a slijedi je Selahattin Demirtas, bivši supredsjednik prokurdske Kurdske narodne demokratske stranke (HDP) koji kampanju vodi iz zatvora.

Izbori se održavaju pod izvanrednim stanjem, uvedenim nakon neuspjela pokušaja državnog udara u srpnju 2016.

Nakon promjene izbornog zakona u ožujku, po prvi put u turskoj povijesti političkim strankama dopuštene su predizborne koalicije.

Vladajuća stranka AKP udružila se s krajnje desnom Strankom nacionalnog pokreta (MHP) i s još jednim krajnje nacionalističkim pokretom Strankom velikog zajedništva (BBP).

Taj blok obećao je jačanje vlade i parlamenta u predsjedničkom sustavu, zadržavanje izvanrednog stanja sve dok se mir i nacionalna sigurnost “potpuno ne obnove”, ubrzanje pristupa Europskoj uniji, prevladavanje problema sa Sjedinjenim Državama, dodatno razvijanje odnosa s Rusijom, posebno energetskih i pretvaranje Turske u jedno od deset najjačih gospodarstava svijeta.

Oporbeni savez sastavljen od sekularne Republikanske narodne stranke, stranke desnog centra Iyi, islamističke stranke Saadet i konzervativne Demokratske stranke (DP) obećao je ukinuti izvanredno stanje, nestranačkog predsjednika države i vladavinu jednog čovjeka, obnovu odnosa s EU, završetak vojne misije u Siriji i traženje rješenja diplomatskim sredstvima te pronalazak mirnog rješenja kurdskog pitanja, kao i borbu protiv korupcije.

Prokurdski HDP isključen iz dvaju glavnih saveza najavljuje povratak na parlamentarni sustav, ukidanje izvanrednog stanja i brojnih drugih ograničenja.

Jedno od najneobičnijih obećanja u predizbornoj kampanji bilo je kad je Erdogan najavio da će diljem Turske pokrenuti otvaranje “narodnih kavana” u kojima će se posjetiteljima svakodnevno tijekom 24 sata nuditi besplatni kolači, kava i čaj.

Komentiraj