Erdogan: Europa pomaže terorizmu svojom potporom kurdskim militantima

EPA/HOW HWEE YOUNG

Turski predsjednik Tayyip Erdogan optužio je u nedjelju Europu da pomaže terorizmu svojom potporom Radničkoj stranci Kurdistana (PKK) i rekao je da ne mari ako ga Europa zove diktatorom zbog njegova obračuna s tom kurdskom militantnom skupinom i njezinim simpatizerima, dok je turski premijer upozorio da će svatko tko našteti svojoj zemlji za to i platiti.

“Europa kao cjelina pomaže terorizmu. Iako su proglasili PKK terorističkom organizacijom, to je jasno… Mi vidimo kako PKK djeluje slobodno u Europi”, kazao je Erdogan.

Također je istaknuo da je svaki komad oružja zaplijenjen od militanata PKK-a došao sa Zapada.

“Nije me briga ako me zovu diktatorom ili kako god, to uđe u jedno uho i kroz drugo izađe. Važno je kako me zove moj narod”, kazao je.

Turska je izazvala međunarodne kritike nakon što je u petak uhitila čelnike prokurdske stranke HDP, druge po veličini oporbene stranke u parlamentu, u sklopu teroriastičke istrage. Vlada optužuje HDP za veze s PKK-om, što stranka odbacuje.

HDP je najavio u nedjelju djelomičan bojkot parlamenta zbog tih uhićenja.

Erdogan je rekao da će zastupnici koji se ponašaju kao teroristi tako biti i tretirani. Ustvrdio je da je tursko pravosuđe neovisno i da nitko, uključujući njega, nema pravo niti ovlasti da se miješa u sudski postupak.

Premijer Binali Yildirim izjavio je u nedjelju da HDP financira terorizam te da će onaj koji našteti svojoj zemlji platiti za to.

“Godina smo vas pozivali da kažete da ste protiv terorra i terorističkih organizacija. Vi niste slušali… Godinama su teorizmu prebacivali novac koji smo slali općinama”, kazao je Yildirim.

“Tko god naškodi ovoj zemlji za to će i platiti, nema druge. Ne samo oni koji bombardiraju i palwe nego i oni koji podržavaju teror”, istaknuo je.

Komentiraj