Epidemiologinja Tanja Ćorić: “Nadamo se da ćemo na novoj karti ECDC-a ostati narančasti”

O epidemiološkom stanju u Hrvatskoj i tome što možemo očekivati u tjednima koji su pred nama u četvrtak je komentirala Tanja Ćorić, epidemiologinja sa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Kazala je da se može očekivati daljnji rast broja oboljelih. “S obzirom na uzlaznu putanju zadnjih tjedana, obzirom na završetak godišnjih odmora i povratak ljudi u svoja prebivališta te dominaciju delta-soja očekujemo daljini rast. Rast se može očekivati, nadamo se ne u onoj mjeri kakvu smo imali u drugom i trećem valu s obzirom na to da je određen dio stanovništva procijepljen s obje doze”, rekla je epidemiologinja za ‘Studio 4’ HTV-a.

Dodala je da se mi trenutno nalazimo u četvrtom valu i tek će se vidjeti kad će biti njegov vrhunac.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u četvrtak objavljuje novu kartu, a epidemiologinja se nada da će Hrvatska ostati narančasta. “Imamo rast, ali ne toliko veliki kao što su neke druge zemlje imale. Vidjet ćemo i svi iščekujemo kako će to ECDC prikazati. Podaci se šalju na tjednoj bazi”, rekla je.

Komentirajući cijepljenje, Tanja Ćorić kaže da je u Zagrebu najbolji obuhvat što se tiče cijepljenja u općoj populaciji ali isto tako i u domovima za starije osobe, i korisnika i djelatnika. “Ja dolazim iz službe za javnozdravstvenu gerontologiju i mogu reći da smo uspjeli doći do procijepljenosti od nekih 75-80%. Uspjeli smo i djelatnike motivirati da se cijepe”, istaknula je.

No, što se tiče opće populacije, i dalje treba provoditi jednu pozitivnu promidžbu cijepljenja iako postoje neke osobe koje uopće ne reagiraju na sve apele i pozive.

Prednost kod treće doze cjepiva, kaže, imat će osobe za koje se zna da će slabije reagirati na cjepivo, osobe starije od 65 godina, imunokompromitirane osobe s kroničnim bolestima ili koji primaju određene terapije.

Komentiraj