ENERGETSKA UČINKOVITOST: Od danas građanima poticaji za kupnju kućanskih uređaja A+++

Autor:

19.12.2014., Slavonski Brod - Udruga Visoka vinska akademija donirala je vrijedne kucanske aparate Kuci od sretnih ciglica slavonskobrodskog Doma za djecu i mladez. 
Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od petka, 2. listopada, pokreće drugi krug poticaja za kupnju energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja za građanstvo.

Država će tako ponovno s 800 kuna sufinancirati kupnju kućanskog uređaja energetskog razreda A+++, za što je osigurala osam milijuna kuna za 10.000 takvih uređaja.

Građanima će se kao i u prvom krugu koji je bio u lipnju, sufinancirati kupnja energetski najučinkovitijih hladnjaka, zamrzivača, perilica posuđa te perilica rublja i sušilica na prodajnim mjestima diljem Hrvatske.

Javni poziv trajat će dok se ne iskoriste svi poticaji, a na internetskim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nalazit će se popis prodajnih mjesta s pregledom uređaja i brojač s podatcima o prodanim uređajima u stvarnom vremenu.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović kazao je da su sredstva za novi krug poticaja osigurana trgovanjem emisijskim jedinicama čija je cijena na tržištu porasla i omogućila Fondu dodatne prihode. Dio tih sredstava usmjerit će se i na energetsku obnovu obiteljskih kuća i stanova.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller podsjetio je kako je prvi krug poticaja za kupnju energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja za građanstvo, koji je bio u lipnju, dao jako dobre rezultate te je u samo devet dana prodano 10.000 uređaja na 690 prodajnih mjesta diljem Hrvatske.

Građani su u prvom krugu u najvećem broju kupovali perilice rublja, njih 8994, dok je 63 posto onih koji su kupili uređaj uz poticaje zamijenilo stari uređaj novim. Za 37 posto građana to je bila prva kupnja takve vrste uređaja. Najučinkovitiji kućanski uređaji mogli su se kupiti u svim županijama te na web shopovima, a najveći broj takvih uređaja kupili su građani Zagreba, te Primorsko-goranske i Istarske županije.

Müller ističe da će se kupnjom 10.000 A+++ kućanskih uređaja uštedjeti preko milijun kilovatsati električne energije i spriječiti 235 tona emisija ugljičnog dioksida, što otprilike odgovara godišnjoj potrošnji električne energije za 73 kućanstva.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)