Ema Raducanu: Od kartinga i motocrossa do senzacionalne pobjede na US Openu

Malo je reći da je ženski turnir na US Openu donio rekorde i iznenađenja. Pobjedom Britanke Emme Raducanu u finalu nad Kanađankom Leylah Fernandez dobili smo niz novih rekorda, zanimljivih podataka i činjenica, do sada teško zamislivih u tenisu.

Emma Raducanu je pobjedom na US Openu postala prva tenisačica koja je iz kvalifikacija osvojila Grand Slam. Uz to, osvojila je turnir bez izgubljenog seta, a obzirom da je došla iz kvalifikacija, teško je vjerovati da netko na tako velikom turniru to može ponoviti. U Glavnom turniru bez izgubljenog seta turnir je osvojila Serena Williams 2014.

Kao 18-godišnjakinja postala je najmlađa Britanka sa Grand Slamom, najmlađa osvajačica Grand Slama od Marije Šarapove 2004. (Wimbledon), i prva Britanka nakon 1968. i Virginije Wade koja je osvojila US Open.

Do US Opena Raducanu nikad nije odigrala više od pet mečeva na jednom turniru, prvi puta na WTA touru je zaigrala u lipnju a nikad nije igrala niti na turniru koji se igra na zemljanoj podlozi.

Raducanu je rođena u Torontu, otac joj je Rumunj, majka Kineskinja. Kad je imala dvije godine, obitelj se preselila u London. Tenis je počela igrati s pet godina, ubrzo nakon počela je voziti go-kart, nakon kartinga s devet godina se prebacila na motocross, a često u intervjuima naglašava da je veliki fan Formule 1. Kasnije je još imala i perioda u kojima se bavila skijanjem i košarkom.

U lipnju ove godine je nakon pauze zbog korone igrana na WTA turniru u Notinghamu gdje je nakon poslije pobjede ispala od Cvetane Pironkove (WTA 107.). Zatim je zaigrala na Wimbledonu, dobila je pozivnicu pa nije morala igrati kvalifikacije, a nakon tri pobjede predala je Ajli Tomljanović zbog problema sa disanjem.

Pobjedom u Flushing Meadowsu Raducanu je postala bogatija za 2.5 milijuna dolara, a sa 150. mjesto na WTA listi spustit će se na poziciju broj 23.

Komentiraj