EMA: “Neobični krvni ugrušci trebaju biti na listi rijetkih nuspojava AstraZenece”

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je da “neobični krvni ugrušci trebaju biti na listi rijetkih nuspojava” cjepiva AstraZeneca.

“Naš sigurnosni odbor je potvrdio da su koristi AstraZenece sveukupno veće od rizika. Covid-19 je vrlo ozbiljna bolest, koja svakodnevno u EU odnosi stotine života. Cjepivo spašava živote i izuzetno je važno u borbi protiv covida”, rekla je šefica EMA-e Emer Cooke.

“Zaključili smo da bi stvaranje krvnih ugrušaka trebalo biti navedeno kao moguća nuspojava cjepiva”, rekla je Cooke na konferenciji za novinare u srijedu.

EMA ostaje pri zaključku da je moguća vrlo rijetka povezanost krvnih ugrušaka s cijepljenjem AstraZenecinim cjepivom protiv COVID-a, ali da je korist od cijepljenja daleko veća.

Govoreći na konferenciji za novinare, čelnica EMA-e Emer Cooke kao moguće objašnjenje rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka navela je imunološku reakciju na cjepivo.

Iz EMA-e su rekli kako će u budućnosti objaviti daljnje preporuke te da će sigurnost i učinkovitost cjepiva i dalje biti praćena.

Cooke je između ostalog rekla i kako je dokazano da je cjepivo vrlo učinkovito u sprečavanju teške bolesti i hospitalizacije te da su rizici krvnih ugrušaka vrlo rijetki, iako bi trebali biti navedeni kao moguća nuspojava za muškarce i žene svih dobi.

“Važno je da su i cijepljeni ljudi i zdravstveni djelatnici svjesni znakova i simptoma ovih neuobičajenih poremećaja zgrušavanja krvi tako da mogu biti zapaženi brzo kako bi se minimalizirali potencijalni rizici”, rekla je Cooke.

Marco Cavaleri, zadužen za strategiju cjepiva pri EMA-i, u utorak je rekao da je “jasno da postoji veza” slučajeva tromboze s dobivanjem cjepiva AstraZenece, no da se “još uvijek ne zna što uzrokuje tu reakciju”.

EMA je nakon izjave Cavalerija priopćila da procjena AstraZenecinog cjepiva i dalje traje te “da još nije postignut zaključak”.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) podupire korištenje cjepiva AstraZeneca.

Komentiraj