Elon Musk kreće u rat s istraživačima koji ispituju protokole dezinformiranja

Elon Musk ulazi u rat s istraživačima

Društveni mediji mogli bi akademicima prekinuti pristup njihovim podacima, što bi značilo udarac istraživačima dezinformacija i nadzornicima govora mržnje. Kada je Elon Musk kupio Twitter, obećao je eru otvorenosti za platformu društvenih medija. Ipak, ta će transparentnost uskoro imati svoju cijenu.

U četvrtak će div društvenog umrežavanja zatvoriti slobodan i neometan pristup hrpi podataka o milijunima korisnika tvrtke. Kao dio tog remonta, istraživačima diljem svijeta koji prate dezinformacije i govor mržnje također će biti zatvoren pristup – osim ako ne skupe novac za praćenje podataka.

Taj je potez dio Muskovih nastojanja da Twitter učini profitabilnim usred pada prihoda od oglašavanja, sporog rasta broja korisnika i oštre konkurencije poput TikToka i Instagrama

No promjena je razljutila znanstvenike, razbjesnila zakonodavce i potencijalno stavila Twitter u sukob s novim pravilima o moderiranju sadržaja u Europskoj uniji koja zahtijevaju pristup takvim podacima nezavisnim istraživačima.

“Zatvaranje ili zahtijevanje plaćenog pristupa istraživačkom API-ju bit će pogubno”, rekla je Rebekah Tromble, direktorica Instituta za podatke, demokraciju i politiku na Sveučilištu George Washington, koja je provela godine oslanjajući se na Twitterov API za praćenje potencijalno štetnog materijala na internetu. “Postoje nejednakosti u resursima za istraživače diljem svijeta. Znanstvenici na institucijama Ivy League u Sjedinjenim Državama vjerojatno bi si mogli priuštiti plaćanje”, dodala je. “Ali postoje znanstvenici diljem svijeta koji jednostavno neće imati sredstava da plate bilo što za pristup ovome”, zaključila je.

Promjena bi ukinula slobodan pristup Twitterovom takozvanom aplikacijskom programskom sučelju (API), koje je omogućilo autsajderima da prate što se događa na platformi u velikim razmjerima. API je u biti davao vanjskim osobama izravan pristup tokovima podataka tvrtke i bio je otvoren kako bi istraživačima omogućio praćenje korisnika, uključujući uočavanje štetnog, lažnog ili obmanjujućeg sadržaja.

Tim sa Sveučilišta u New Yorku, na primjer, objavio je prošli mjesec izvješće o tome koliko je dalekosežno bilo uplitanje Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. izravnim pristupom Twitterovom API sustavu. Bez tog pristupa, razina uplitanja Kremlja bila bi izgubljena za povijest, smatra Joshua Tucker, su-direktor Centra za društvene medije i politiku Sveučilišta New York.

Twitter nije odgovorio na opetovane zahtjeve da komentira hoće li ovotjedna promjena utjecati na znanstvenike i druge neovisne istraživače. Do toga možda uopće neće doći, ovisno o tome kako Twitter prilagođava svoje politike. Razvojni tim tvrtke rekao je putem objave na društvenoj mreži prošli tjedan da je predan dopuštanju drugima da pristupaju platformi putem nekog oblika API-ja. “Vratit ćemo se s više detalja o tome što možete očekivati ​​sljedeći tjedan”, rekli su.

Ipak, nedostatak detalja o tome tko će biti pogođen – i koliko će koštati pristup podacima od 9. veljače – natjerao je znanstvenike i druge istraživače da traže bilo kakve detalje. U međuvremenu, mnogi Twitterovi zaposlenici koji rade na pitanjima povjerenja i sigurnosti ili su otpušteni ili su napustili tvrtku otkako je Musk kupio Twitter za 44 milijarde dolara krajem listopada.

Na nišanu Europe

Vrijeme promjene dolazi kada će Europska komisija u četvrtak objaviti svoja prva izvješća o društvenim medijma, uključujući Twitter, o tome kako se pridržavaju takozvanog kodeksa prakse EU-a o dezinformacijama, dobrovoljnog sporazuma između zakonodavaca EU-a i Big Tehnološke tvrtke u kojima se te tvrtke slažu pridržavati se skupa načela za suzbijanje takvog materijala. Kodeks prakse uključuje obećanja da će se “osnažiti istraživače” poboljšanjem njihove mogućnosti pristupa podacima tvrtki kako bi pratili online sadržaj.

Thierry Breton, europski povjerenik za unutarnje tržište, razgovarao je s Muskom prošli tjedan kako bi ga podsjetio na njegove obveze u vezi s pravilima o sadržaju bloka, iako niti jedan nije razgovarao o skorom zatvaranju besplatnog pristupa podacima društvenoj mreži.

“Ne možemo se osloniti samo na procjenu samih platformi. Ako se pristup istraživačima pogoršava, to bi najvjerojatnije bilo protivno duhu te obveze”, rekla je za POLITICO Věra Jourová, potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost. “Zabrinjavajuće je vidjeti preokret trenda na Twitteru”, dodala je govoreći o vjerojatnom smanjenju pristupa autsajdera podacima tvrtke.

Iako standardi bloka o dezinformacijama nisu obvezni, zasebna pravila o sadržaju iz Bruxellesa, poznata kao Zakon o digitalnim uslugama, također izravno zahtijevaju od društvenih medija da omoguće pristup podacima takozvanim provjerenim istraživačima. Usklađivanjem s kodeksom prakse o dezinformacijama, tehnološki divovi mogu olakšati neke od svojih obveza usklađenosti prema tim odvojenim pravilima o moderiranju sadržaja i izbjeći novčane kazne u iznosu do 6 posto svojih prihoda ako prekrše standarde.

Ipak, čak je i uključivanje Twittera u dobrovoljne standarde o dezinformacijama na klimavim nogama. Tvrtka je predala svoje početno izvješće koje će biti objavljeno u srijedu, a Musk je rekao da je predan poštivanju pravila. Ali Camino Rojo — koji je bio šef i  glavna osoba na Twitteru uključena u svakodnevni rad na kodu od masovnih otkaza u studenom — od prošlog tjedna više ne radi u tehnološkom divu, prema dvoje ljudi s izravnim saznanjima.

Američki zakonodavci također pokušavaju usvojiti zakon koji bi poboljšao pristup istraživača društvenim mrežama nakon niza skandala. Uloga kompanija u poticanju nereda na Capitol Hillu 6. siječnja izazvala je pozive na strožu kontrolu, kao i otkrića takozvanih Facebook datoteka od strane zviždačice Frances Haugen, koja su naglasila koliko je autsajderima teško razumjeti što se događa na tim platformama.

“Twitter bi trebao olakšati proučavanje onoga što se događa na njegovoj platformi, a ne otežavati”, rekla je američka predstavnica Lori Trahan, demokratka iz Massachusettsa, u izjavi u vezi s nadolazećom promjenom pristupa podacima. “Ovo je posljednja u nizu loših poteza Twittera pod vodstvom Elona Muska.”

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]