EKSKLUZIVNO: Kako je prateći Kovačevićeve torbe USKOK zaplijenio sumnjive milijune supruga zagrebačke tužiteljice

Povjerljivi dokumenti otkrivaju da je tijekom istrage o aferi JANAF DORH sasvim slučajno ustanovio vrlo suspektne činjenice vezane uz državnu tužiteljicu Mirelu Alerić Puklin

TAJNO PRAĆENJE Kovačevićeva vozača koji je crne torbe 16. rujna prebacio iz Slovenske 9 u Adžijinu 22, navelo je istražitelje da tek 29. rujna pretresu u toj zgradi i tužiteljičin stan, gdje je nađeno skriveno 2.593.800 kuna, 247.200 eura i 20.000 švicarskih franaka. Zašto Goran Puklin, suprug Mirele Alerić Puklin koji je poslovno surađivao s Kovačevićem, tvrdi da je taj novac njegov, a ne Kovačevićev

Nacional je dobio uvid u dokumentaciju koja otkriva kako se afera JANAF koncem prošloga tjedna razvila u jedan novi intrigantni krak, koji po svemu sudeći dovodi u pitanje porijeklo imovine zamjenice županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Mirele Alerić Puklin, jedne od triju tužiteljica koje su pisale optužnicu u slučaju Agrokor.

Ta dokumentacija otkriva kako su, radeći na istrazi o JANAF-u, istražitelji USKOK-a prije nekoliko dana došli do neočekivanog, senzacionalnog, pa i bizarnog otkrića. U stanu koji se nalazi na drugom katu zgrade u Ulici Božidara Adžije 22/1, u kojem žive Mirela Alerić Puklin, zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu, i njezin suprug Goran Puklin, pronašli su 2.593.800 kuna, 247.200 eura i 20.000 švicarskih franaka sumnjiva porijekla. I dok su istražitelji USKOK-a uvjereni da je to novac koji pripada donedavnom predsjedniku Uprave JANAF-a Draganu Kovačeviću, Goran Puklin neočekivano je ustvrdio suprotno.

On tvrdi da se radi o njegovom novcu. Ali ne samo to. Nego i da je u stanu u kojem živi sa suprugom, zamjenicom županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu, taj novac dulje vrijeme držao u raznim torbama i omotnicama samo kako na veći dio tog novca ne bi morao platiti porez na nasljedstvo, jer to ne smatra opravdanim. I za sve to vjerojatno zna njegova supruga, istaknuta pravosudna djelatnica.

USKOK je 1. listopada proširio istragu protiv Dragana Kovačevića i Gorana Puklina zbog sumnje da je Kovačević neposredno prije uhićenja s Puklinom dogovorio da kod njega sakrije dio novca koji mu je navodno donio još 16. rujna. USKOK je taj novac pronašao u Puklinovom stanu tek punih trinaest dana kasnije, kada je na temelju naloga suca istrage 29. rujna pretražio Puklinov stan u Adžijinoj ulici u Zagrebu. Tada su u dvije crne sportske torbe i u plavoj kartonskoj ukrasnoj vrećici pronašli spomenuti iznos.

Istražitelji USKOK-a imali su razloga sumnjati da bi Puklin zapravo mogao skrivati Kovačevićev novac. Ali je Puklin iznio neočekivanu obranu kojom otvara neka druga pitanja te posredno potkopava profesionalnu reputaciju svoje supruge.

Puklin je rekao da je to isključivo njegov novac koji je dijelom dobio od rodbine, a dijelom zaradio. Rekao je da mu je tetak Stanko Španić, koji je bio imućan čovjek, pred smrt ostavio životnu ušteđevinu u iznosu od 378 tisuća eura u gotovini. Zatim je rekao da su mu Dragutin i Štefica Belovarac, njegovi također imućni rođaci, ostavili stan u Kozarčevoj i gotovinu u iznosu od 100 tisuća eura. Potom je istražiteljima rekao da je taj stan prodao. Ali nije se odmah mogao sjetiti kada se to dogodilo. Rekao je i da je bio tajni član jednog trgovačkog društva pa je taj svoj tajni udio prodao i također zaradio znatan iznos. Sav taj novac držao je u stanu dulje vrijeme. Rekao je da je većinu novca dobio još za života svojih rođaka pa zato misli da nije trebao plaćati porez na nasljedstvo.

Stan Gorana Puklina i njegove supruge Mirele Alerić Puklin u ulici božidara adžije u zagrebu, gdje je uskok pronašao veliku količinu novca. PHOTO: Nacional

 

USKOK je u pretragu Puklinova stana došao jer su istražitelji u danu neposredno uoči Kovačevićeva uhićenja, uočili da se on susreo s Puklinom. Samo nije jasno zašto im je za nalog za pretres tog stana trebalo punih 13 dana od Kovačevićeva uhićenja. Puklin je u razgovoru s istražiteljima odmah priznao da poznaje Kovačevića. Rekao je da nisu u prijateljskim odnosima iako ga poznaje kao susjeda koji je jedno vrijeme živio u zgradi pokraj njegove, ali i zato što tvrtka S.C.A.N., u kojoj je zaposlen, posluje s tvrtkom JANAF.

Puklin tvrdi da su se on i Kovačević isprva slučajno sreli 16. rujna u jutarnjim satima u jednom kafiću u Miramarskoj ulici, u kojoj se nalazi i sjedište JANAF-a, a kamo se on zaputio sa šogorom na piće. Tamo je za susjednim stolom uočio Kovačevića, pozdravio ga, razmijenio s njime par kurtoaznih rečenica i potom su se razišli. Kasnije tijekom istoga dana Kovačević mu je preko aplikacije WhatsApp poslao poruku i zamolio ga da se nađu. Susreli su se u večernjim satima u blizini Doma sportova.

Puklin je istražiteljima izjavio da mu je Kovačević rekao kako je čuo da je Krešo Petek u razgovoru s drugim osobama govorio da mu je dao mito. Rekao je i da je Kovačević to s ljutnjom demantirao te da mu je rekao kako nije siguran hoće li biti uhićen ili ne, kao i da ga je pitao zna li što o tome. Vjerojatno zato što mu supruga radi u Državnom odvjetništvu pa se nadao da bi ona u to mogla biti upućena ili da bi se mogla kvalitetno raspitati. Ubrzo nakon što mu je Puklin rekao da o tome ništa ne zna, njih su se dvojica razišli.

USKOK sumnja da je Puklin skrivao Kovačevićev nezakonito stečeni novac zato što je pratio Kovačevićevo kretanje tijekom 16. rujna i vidio nešto što je pozornost usmjerilo prema Puklinu. Kovačević je 16. rujna u 15:19 napustio podzemnu garažu koju koristi JANAF i zaputio se osobnim automobilom prvo do podzemne garaže Ban Centra. Parkirao je vozilo kojim se dovezao i sjeo u Toyotu Hilux srebrne boje, registriranu na svog oca, te se odvezao u Slovensku 9, parkirao se i ušao u famozni klub.

Tamo je već bio Dražen Obradović, osoba od Kovačevićeva povjerenja. On je netom poslije 16 sati istoga dana u tri navrata iz kluba iznio tri crne torbe i stavio ih na zadnje sjedište osobnog vozila Fiat Punta, registriranog na člana Kovačevićeve obitelji. Potom se Obradović tim vozilom odvezao prema Ulici Božidara Adžije. Gotovo istodobno Slovensku 9 napustio je i Kovačević te se odvezao prema Samoboru i parkirao Toyotu Hilux u garaži svog prijatelja Deana Šparavca. U tom su vozilu nedugo potom istražitelji pronašli gotovo milijun eura.

Obradovića su također pratili prikriveni istražitelji. Vidjeli su da se parkirao nasuprot kućnom broju 22 u Ulici Božidara Adžije, izišao iz vozila, uzeo tri torbe i otišao do zgrade na kućnom broju 22. Potom je ušao u zgradu i sišao stepenicama na etažu -1, otključao siva metalna vrata koja vode u podrumski prostor i unio tri crne torbe.

Budući da je prostorije u Slovenskoj 9 napustio gotovo istodobno kad i Kovačević, istražitelji sumnjaju da se i u trima torbama koje je u Adžijinu ulicu nosio Obradović nalazio novac. Izvori bliski Kovačeviću navode da to nije točno, nego da je u torbama bila poslovna dokumentacija. Tijekom pretrage podrumskih prostorija u Adžijinoj ulici nedugo nakon Kovačevićeva uhićenja, te su torbe i pronađene. Ali ne i novac.

Svega par sati nakon što je Obradović u Adžijinoj ulici ostavio sporne torbe, Kovačević se u Metalčevoj ulici, udaljenoj svega nekoliko stotina metara, u 19:15 sati susreo s Puklinom. Njih dvojica tada su se par minuta zadržala u razgovoru na ulici i potom su se odvezli svaki u svom smjeru. Bio je to onaj razgovor koji je Puklin istražiteljima opisao kao kraći sastanak tijekom kojega ga je Kovačević pitao zna li išta o najavi njegova uhićenja. Nakon tog sastanka istražitelji su nastavili pratiti i Puklina.

On se, kako su istražitelji rekonstruirali, potom vratio u garažu na adresi u Adžijinoj na kojoj stanuje. Potom je liftom otišao na drugi kat do svog stana. Ubrzo nakon toga snimljen je kako ponovo ulazi u lift na drugom katu. Tom prilikom nosio je sa sobom dvije crne torbe i ruksak te se spustio na etažu na kojoj je ulaz u podrumske prostorije. Iste one u kojima je Obradović ostavio tri crne torbe koje je pokupio iz Slovenske 9.

Tih nekoliko detalja moglo bi se pokazati značajnim za utvrđivanje istinitosti Puklinovih tvrdnji prema kojima su istražitelji zapravo zaplijenili njegov, a ne Kovačevićev novac. Naime, ako je Obradović ranije popodne u podrumu ostavio Kovačevićev nezakonito stečeni novac, postavlja se pitanje kako ga je i kada Puklin prebacio u svoj stan. Kao i zašto se s njime nedugo potom ponovo zaputio u podrum. Ako su točne tvrdnje da se radi o njegovu novcu, moguće je da se nakon razgovora s Kovačevićem, u kojem se ovaj raspitivao oko mogućnosti da će biti uhićen, uplašio da će istražitelji i njemu pokucati na vrata te je htio sakriti vlastiti novac.

Puklin je potom u 19:48 snimljen kako u garaži s trima torbama kreće prema automobilu BMW X1 u vlasništvu svoje supruge. Potom je više puta ulazio i izlazio iz garaže i iz zgrade. Ispada da je nešto prije 20 sati sporne torbe prvo ostavio u automobilu svoje supruge.

 

Puklin je rekao da mu je tetak Stanko Španić, koji je bio imućan čovjek, pred smrt ostavio životnu ušteđevinu u iznosu od 378 tisuća eura u gotovini, a Dragutin i Štefica Belovarac stan u Kozarčevoj i gotovinu

 

Pa se vratio u stan bez torbi, pa se istim autom odvezao i vratio se u zgradu oko 22 sata i otišao u stan. Nešto prije ponoći u više je navrata prilazio garažnom prostoru, više puta odlazio i vraćao se, a potom je jednom prilikom donio sa sobom dvije torbe crne boje i plavu vrećicu. Ondje ih je ostavio, zaključao taj prostor, više puta provjerio je li ga dobro zaključao i vratio se u stan. Nakon nekog vremena odvezao se u nepoznatom pravcu i vratio se nešto prije jedan sat ujutro.

Sljedećeg jutra, 17. rujna, u 7.31 ušao je u garažu, uzeo sporne torbe i vrećicu koje je ostavio prethodne noći te se vratio u stan. Za istražitelje USKOK-a sve to znači samo jedno – Puklin je skrivao Kovačevićev novac.

Upućeni pravnički izvori, međutim, navode da kompletna situacija može upućivati na sasvim druge zaključke, naročito nakon Puklinove obrane. Jedan od tih izvora navodi:

„Da se doista radi o Kovačevićevu novcu, Puklinu bi doista bilo puno komfornije da je to i priznao. Ovako će morati dokazivati porijeklo vlastite imovine, a način na koji je iznio obranu u neugodnu situaciju dovodi i njegovu suprugu, zaposlenu u Državnom odvjetništvu. Jer je teško povjerovati da ona nije znala koliko se novca nalazi u stanu u kojem prebiva. A sada se može propitivati i stvarno porijeklo tog novca. Uglavnom, Puklin je iznio obranu kojom sebe stavlja u puno neugodniji položaj nego da je rekao da je novac Kovačevićev. Što doista otvara legitiman prostor za zaključak da su istražitelji pogrešno povezali stvari. Naročito jer se Puklin doista mogao uplašiti i pokušati sakriti vlastiti novac nakon što ga je uspaničeni Kovačević kontaktirao i pitao zna li on preko supruge išta o tome sprema li se njegovo uhićenje.“

S druge strane, izvori bliski Kovačeviću navode da je Obradović tamo prebacivao neku poslovnu dokumentaciju te da je to prebacivanje naglo ubrzano nakon što je Kovačević počeo naslućivati da bi mogao biti uhićen.

Može se sve temeljito propitivati, ali su istražitelji, kako god bilo, zahvaljujući aferi JANAF ušli u trag većoj količini novca čije će se porijeklo tek trebati rekonstruirati. Da je riječ o Kovačevićevu novcu, možda se Puklin ne bi ni dovodio u situaciju da reputacijski ugrozi i vlastitu suprugu. Sve to skupa pokazuje da se u aferi JANAF može računati na brojne neočekivane zaplete i obrate.

 

Komentiraj