PIXSELL

EKSKLUZIVNO: BANDIĆEVI SURADNICI ZASTRAŠIVALI SVJEDOKA USKOKA

Šef Gradskog kontrolnog ureda pred više je svjedoka zastrašivao svoju pomoćnicu

Bliski suradnici zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića izravno zastrašuju najmanje jednog svjedoka kojeg je Uskok saslušao u vezi s mogućom korupcijom u zagrebačkoj gradskoj upravi. Izvori bliski zagrebačkim gradskim vlastima otkrili su za Nacional da su djelatnici Uskoka prije nekoliko dana nenadano posjetili prostorije Gradskog kontrolnog ureda Grada Zagreba te iz tih prostorija odnijeli dokumentaciju i tonske snimke koje bi trebale poslužiti kao dokazi da je Mirko Herak, pročelnik tog ureda i bliski suradnik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, zastrašivao svjedoka Uskoka u jednom od predmeta u kojima se istražuje moguća korupcija u zagrebačkoj gradskoj upravi. Ti dokumenti otkrivaju da je Herak pred više svjedoka, odnosno svojih podređenih suradnika, zastrašivao Đurđicu Svaton, svoju pomoćnicu iz sektora za kontrolu.

Prema tvrdnjama više Heraku bliskih izvora s kojim je Nacional kontaktirao, Herak je to radio u više navrata, ali je situacija kulminirala 4. ožujka na kolegiju Gradskog kontrolnog ureda. Herak je otprilike osamdeset posto od ukupno sat i pol vremena, koliko je taj kolegij trajao, posvetio prozivanju i omalovažavanju Đurđice Svaton. Pred kolegama s posla prozivao ju je kao nesposobnu, govorio joj da s njime neprimjereno komunicira te otvoreno zatražio od nje da napusti svoje radno mjesto i iskazao joj svoje nepovjerenje. Na vrhuncu svog izlaganja Herak je uzeo u ruke jedan list papira i počeo ga pred prisutnima čitati. Bio je to iskaz koji je Đurđica Svaton 30. travnja 2015. dala u Uskoku u svojstvu svjedoka u okviru istrage koja se provodi protiv Bandićeva bliskog suradnika Ivice Lovrića, pročelnika Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport, te još nekoliko osoba.

Nakon što je pročitao nekoliko rečenica iz tog iskaza, većina prisutnih na kolegiju potpuno je bila šokirana. Neki od prisutnih upozorili su Heraka da prestane s čitanjem tog iskaza, govoreći mu kako oni sa sadržajem tog iskaza ne bi smjeli biti upoznati jer su istrage Uskoka tajne, a istražni dokumenti u ovoj fazi dostupni samo strankama u postupku i njihovim zakonskim zastupnicima. Prema tvrdnjama prisutnih na tom sastanku, Herak im je tada odgovorio otprilike ovako: “Možete misliti tajna. Svi su dobili taj zapisnik. Meni ga je dao Ivica Lovrić i tražio je od mene da poduzmem određene mjere.”

HERAKOVI SURADNICI TVRDE da su on i Ivica Lovrić tijekom vremena bili u promjenjivim odnosima. Primjerice, tvrde da su se sukobili oko toga tko će u svojoj nadležnosti imati sportsku inspekciju. Zato neki od njih misle da je Herak možda i samoinicijativno zastrašivao svjedokinju Uskoka, bez Lovrićeva znanja. Ako bi to bilo točno, ostaje nepoznato otkud mu sadržaj svjedočkog iskaza Đurđice Svaton. Izvori bliski Lovriću izjavili su za Nacional da bi bila apsolutna ludost kada bi Ivica Lovrić na takav način tražio da se rade pritisci na svjedoke, da mu to nikada ne bi palo na pamet, te da zasigurno nije utjecao na Heraka da se ponaša onako kako se po svemu sudeći ponašao prema Đurđici Svaton.

U STUDENOME 2014. USKOK JE OTVORIO ISTRAGU protiv Ivice Lovrića, Josipa Klemma, još triju osoba i dviju tvrtki te je za Lovrića zatražen i jednomjesečni pritvor. Među ostalim, Lovrića se sumnjiči za nezakonito davanje u najam diskoteke Saloon na Tuškancu. Uskok istražuje Lovrića zato što je Ciboni omogućio besplatni zakup Saloona iako je znao da se o vlasništvu tog objekta vodi sudski spor te da bi se, da nema sudskog spora, za davanje tog objekta u zakup morao raspisati novi javni natječaj. Uskok sumnja da je Lovrić kao predsjednik Cibone Saloon dao u nezakonit podnajam tvrtki Klokan, čiji su vlasnici također pod istragom jer nisu plaćali mjesečni najam i tako oštetili Cibonu. Dok su djelatnici Klokana iznosili inventar koji su zatekli u Saloonu, osiguravali su ih djelatnici Josipa Klemma.

  • SITUACIJA JE KULMINIRALA 4. ožujka na kolegiju Gradskog kontrolnog ureda kada je Herak pred prisutnima čitao iskaz koji je Đurđica Svaton dala u Uskoku u travnju 2015. i rekao joj da je izgubila povjerenje

Upućeni izvori tvrde da je Đurđica Svaton zapravo kontrolirala što se dogodilo u tom slučaju te je, zbog prirode svog posla, bila upućena u jednu od tema koje su privukle pozornost Uskoka. Upravo zbog toga Uskok ju je i pozvao da svjedoči. Nakon toga počela se suočavati s problemima na poslu. Sukus Herakovih iživljavanja ona je opisala u pritužbi koju je prošlog tjedna podnijela Etičkom povjerenstvu Grada Zagreba. U toj prijavi zapravo su opisani brojni slučajevi onoga što se kolokvijalno može nazvati kapilarnim zlostavljanjem i maltretiranjem. Ona isprva nije povezivala zašto se to događa, ali je ubrzo počela sumnjati da je to upravo zbog njezina svjedočenja u Uskoku.

U PRIJAVI ETIČKOM POVJERENSTVU stoji i sljedeće: “Općepoznata je činjenica da je pročelnik Herak u prisnom odnosu s višom unutarnjom revizoricom Biljanom Kršić koja je raspoređena vanustrojstveno i odgovorna je za svoj rad isključivo pročelniku. Povlašteno postupanje očituje se u pojedinim predmetima koji su bili u radu kod više unutarnje revizorice mjesecima te su bez uputa o postupanju predani Sektoru za kontrolu. Službenici Sektora za kontrolu postupali su promptno po istima, no to im se u kontinuitetu stavlja na teret. Biljana Kršić upravlja službenim vozilom Grada Zagreba koje je zaduženo na pročelnika Heraka (registarskih oznaka ZG 3367 ES), a Pravilnikom o korištenju službenih vozila nije definirana mogućnost korištenja službenog vozila vanustrojstveno raspoređene službenice za dolazak i odlazak na posao. Ona je jedina imala klizno radno vrijeme, čiji je početak i završetak bio proizvoljan te ga je Herak odobravao u kontinuitetu. Uz sve to na prijedlog pročelnika isplaćen joj je dodatak za uspješnost u radu za obavljanje poslova za Antikorupcijsko povjerenstvo Gradske skupštine, iako je te poslove uvelike obavljala druga osoba kojoj dodatak nije isplaćen.”

Đurđica Svaton opisala je i nekoliko primjera kako je upravo nju Herak maltretirao na poslu, a u pritužbi je opisala i što se dogodilo na prošlotjednom kolegiju kada ju je Herak pred kolegama suočio s njenim iskazom u Uskoku. Tada ga je odlučila prijaviti i Etičkom povjerenstvu, ali i Uskoku. Nacional je s njom pokušao stupiti u kontakt te je zamoliti za komentar te situacije, ali je ona odlučila ostati nedostupna.

Gradski kontrolni ured komu je Herak na čelu trebao bi obavljati poslove od posebne važnosti, a na službenim internetskim stranicama Grada Zagreba navodi se da su to poslovi koji se odnose na provođenje kontrola usmjerenih na osiguranje zakonitog, svrhovitog i pravodobnog prikupljanja i korištenja proračunskih sredstava, ostvarivanja očekivanih rezultata te otkrivanja mogućih pogrešaka, odstupanja, nepravilnosti i prijevara u gradskim upravnim tijelima, tijelima mjesne samouprave, vijećima i predstavnicima nacionalnih manjina, u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada i ustanovama kojih je Grad osnivač, unutarnju reviziju gradskih upravnih tijela, tijela mjesne samouprave, vijeća i predstavnika nacionalnih manjina i ustanova kojih je Grad osnivač, suradnju s Državnim uredom za reviziju, Središnjom harmonizacijskom jedinicom Ministarstva financija i drugim nadležnim tijelima, sportsku inspekciju te na druge poslove koji su mu stavljeni u nadležnost. Taj ured ima sektore za unutarnju reviziju, kontrolu i sportsku inspekciju.

  • HERAK UGLAVNOM RADI ono što smatra da Bandić od njega očekuje. Tvrdi se da je godinama frizirao sukus izvješća svojih podređenih suradnika te da je posljednjih nekoliko godina zbog toga rastao njihov otpor

MEĐUTIM, U PRAKSI SE ČESTO DOGAĐA nešto posve drugačije, što je, prema tvrdnjama uposlenika tog ureda, svojedobno potaklo Josipa Kregara da kao član zagrebačke gradske skupštine Heraka prozove pročelnikom za zataškavanje afera.

Upućeni izvori bliski zagrebačkim gradskim vlastima tvrde da je Herak nakon prikupljenih izvješća često samostalno interpretirao njihov sadržaj. Isti izvori tvrde da ta izvješća Milan Bandić zapravo nikada nije posebno čitao te da je Herak radio ono što je mislio da Bandić od njega očekuje. Tvrdi se da je godinama frizirao sukus izvješća svojih podređenih suradnika te da je u posljednjih nekoliko godina zbog toga rastao njihov otpor, a on im se potom osvećivao maltretiranjem na poslu.

Herakovi suradnici tvrde da za većinu otvorenih predmeta postoje različite verzije izvješća te da su neki njegovi suradnici sačuvali i skenirali različite verzije dokumenata – one koje odgovaraju stvarnom stanju stvari, kao i one koje je po svom nahođenju prilagođavao Herak. Nijedna od tih spomenutih varijanti nije dostupna javnosti, a neki djelatnici tog ureda sigurni su da Milan Bandić doista nije bio adekvatno upućen u više spornih situacija.

HERAKOVI SURADNICI TVRDE da je on i prije loše upravljao poslovnim procesima iz svoje nadležnosti te da se često neprimjereno odnosio prema suradnicima. Tvrdi se da je u tom uredu, koji postoji desetak godina, trenutno zaposleno 26 ljudi. U tom razdoblju Ured su iz nepoznatih razloga napustile dvije tajnice, dvojica vozača, dvoje zamjenika pročelnika, dvoje savjetnika referentica te jedan njegov pomoćnik i načelnik sektora. Tako velika fluktuacija zaposlenika objašnjava se kao odraz neprimjerenog odnosa prema zaposlenicima. Prema tvrdnjama Herakovih suradnika, on se prilično domišljato obračunavao sa suradnicima koji mu nisu bili skloni ili su pokazivali tendenciju neovisnog rada. Tako je nedavno predložio izmjenu sistematizacije radnih mjesta unutar Ureda, koja bi ukinula pozicije na kojima su zaposlene upravo Đurđica Svaton i Ana Matijević, koja je pomoćnica pročelnika Sektora za sportsku inspekciju. Kada se to uspjelo osujetiti, Ana Matijević doživjela je višemjesečno sustavno iživljavanje koje je moguće izrežirao upravo Herak. Za potrebe tih iživljavanja koristile su se anonimne predstavke koje su potpisivali “zabrinuti zagrebački sportaši”. Jednu takvu predstavku dobio je i predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Ivan Šuker, čime se Anu Matijević pokušalo diskreditirati prije nego što je provela postupak koji je rezultirao zaključkom da je Šuker u sukobu interesa, jer ne može istodobno biti i saborski zastupnik i šef HKS-a. Kroz slična podmetanja prolazila je i Đurđica Svaton, ali se sve to otelo kontroli pa je o prošlotjednom zastrašivanju informiran Uskok.

Komentiraj