EKSKLUZIVNI DOKUMENTI Gdje je nestalo 50 MILIJUNA kaptolskih eura

Saša Zinaja i Pixsell

EKSKLUZIVNI DOKUMENTI Papa natjerao kardinala Bozanića da razriješi najveću financijsku aferu u povijesti Crkve u Hrvatskoj i sramotno poslovanje s ogromnim novcem

Zbog makinacija nekretninama naprasno je smijenjen cijeli prebendarski zbor, a naročito oštro kažnjen Mijo Gabrić, jedan od najmoćnijih crkvenih velikodostojnika koji se u nizu nevjerojatnih financijskih spekulacija i sam obogatio

Afera nije samo crkvena, nego je od zanimanja za cjelokupnu hrvatsku javnost zbog toga što država Crkvi iz budžeta daje enorman novac, a Kaptol se neodgovorno bavi sumnjivim poslovima

‘Nažalost moram priznati, a što će najvjerojatnije utvrditi i Komisija koja istražuje moj slučaj, da sam za vrijeme vršenja službe dekana Zbora prebendara teško prekršio kanonske odredbe o vremenitim crkvenim dobrima. Doista, kao dekan Zbora sam dopustio i potpisao ugovore, tj. omogućio sam hipoteke na imovini Zbora prebendara kako bi investitori podigli kredite. Takvim poduzetim radnjama, osobito odobrenjem hipoteka, pridonio sam otuđenju i umanjenju vlasništva Zbora prebendara. O ovim mojim poduzetim radnjama na sjednicama Zbora prebendara informirao sam ostale članove Zbora prebendara.

Više pročitajte u novom broju Nacionala…

REAKCIJA ‘Odvjetnici Budimir i Meter nisu sudjelovali u pravnim poslovima zasnivanja hipoteka

Poštovani glavni uredniče g. Jeliniću,

ovim putem dostavljamo vam odgovor i zahtjev za ispravak netočnih informacija objavljenih u tjedniku Nacional u članku “Gdje je nestalo 50 milijuna kaptolskih eura“ od 16. siječnja 2018. godine u tiskanom i internetskom izdanju. Naime, između odvjetničkog društva Budimir & Meter i Zbora prebendara Prvostolne crkve zagrebačke te četiri Prebende, još u studenom 2017. sklopljen je Sporazum o izvansudskoj nagodbi kojim su utvrđene i ispunjene tražbine odvjetničkog društva te u obostranu korist okončani sudski sporovi. Prije izvansudske nagodbe Trgovački sud u Zagrebu je presudama utvrdio da su odvjetnici Dario Budimir i Marina Meter svojim zastupanjem Zboru prebendara i prebendama ostvarili imovinsku korist od 35 milijuna eura, a što su u sudskim postupcima priznali i sami prebendari.

cit: “Iz iskaza zz 1. tuženika (Mije Gabrića) proizlazi da su tuženici zajedno kontrolirali rad tužitelja (odvjetničkog društva Budimir & Meter) s više raznih pravnih savjetnika u vrijeme poduzimanja pravnih radnji, ali i da 1. tuženik (Zbor prebendara) i PREBENDARSKE KURIJE (uključujući i ovdje 2. tuženika) nisu izgubili niti jedan spor u kojemu ih je zastupao tužitelj. Među strankama je nesporno da je tužitelj tijekom zastupanja za povezane stranke, između ostalih i ovdje tuženika ostvario uspjeh u imovinskim postupcima pred ovim sudom u vrijednosti od oko 250.000.000,00 kuna.”

Dakle, netočna je informacija da je odvjetničko društvo Budimir & Meter tužilo Zbor prebendara Prvostolne crkve zagrebačke radi “navodnog duga“ za pravno zastupanje (str. 11., prvi stupac). Također je netočna informacija kojom se insinuira da bi odvjetnici Dario Budimir i Marina Meter bili suspektni (str. 10, drugi stupac) poslovni suradnici Zbora prebendara. Sve pravne radnje koje su poduzeli odvjetnici Dario Budimir i Marina Meter u zastupanju Zbora prebendara i prebendarskih kurija bile su uspješne i obavljene u korist zastupanih pravnih osoba Katoličke crkve, a odvjetnici nisu izgubili niti jedan spor u predmetima u kojima su zastupali navedene pravne osobe Katoličke crkve. Treba naglasiti da odvjetničko društvo Budimir & Meter i odvjetnici Dario Budimir i Marina Meter nisu sudjelovali u pravnim poslovima zasnivanja hipoteka na zemljištima Zbora prebendara i prebendarskih kurija.

Slijedom navedenog, sukladno odredbama članka 41. Zakona o medijima, postavljamo zahtjev za ispravak informacije i odgovor na informaciju, koji se treba objaviti na istom ili istovjetnom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljen članak “Gdje je nestalo 50 milijuna kaptolskih eura“ od 16. siječnja 2018. godine.

Zahtjevamo da se ispravak informacije i odgovor na informaciju objavi u tiskanom i internetskom izdanju u roku iz članka 42. Zakona o medijima. Molimo da naš odgovor i zahtjev za ispravak netočnih informacija objavite u cijelosti, sukladno Zakonu o medijima.

S poštovanjem,

Marina Meter Odvjetnica

Dario Budimir Odvjetnik

Komentiraj