Plastika prikupljena u ekološkim akcijama koristi se čak i za izradu namještaja

Dusko Marusic/PIXSELL

Sydney Steedland je osnivačica ekološkog projekta Sea Monkey u Maleziji. Ta država koristi velike količine plastike i plastičnih pakiranja, ali ima i  uhodan sustav gospodarenja plastičnim otpadom.

Istraživanje Svjetskog fonda za prirodu (WWF), koje je objavljeno početkom godine je istaknulo kako je Malezija jedan od najvećih svjetskih korisnika raznih vrsta plastičnih pakiranja. Naglašava se kako svaka osoba u ovoj državi u jugoistočnoj Aziji na godišnjoj razini proizvede oko 16 kilograma plastičnog otpada, samo od pakiranja.

Steedland navodi da su to “visoke brojke i postoci”. Njen projekt ima cilj čišćenja prirode na ovom području te se plastika sustavno prikuplja, reciklira i pretvara u “upotrebljive predmete”. Na ovaj način ekološka borba ima i ekonomsku isplativost. Volonteri i lokalno stanovništvo sudjeluju u projektu uz osjećaj zadovoljstva i višeg plemenitog cilja.

“Borba protiv ovog problema kreće pokretanjem raznih ekoloških akcija u okolišu”, rekla je Steedland.

Prikupljena plastika se obrađuje i stvara se sirovina za prodaju tvrtkama, koje proizvode dijelove za automobile, namještaj i druge korisne predmete.

Komentiraj