FaH

EKOLOŠKA INICIJATIVA: Naredba o sječi šuma zaraženih potkornjakom nije održiva

Predstavnici Goranske ekološke inicijative, udruge koja je nedavno osnovana u Čabru, ocijenili su u srijedu neodrživom i osuđenom na neuspjeh naredbu ministra poljoprivrede o obveznoj sječi šuma zaraženih potkornjakom.

Udruga se ne slaže sa stajalištima Hrvatskih šuma u borbi s potkornjakom te sa stajalištem države, koja je vlasnik Hrvatskih šuma i šumskoga nacionalnog bogatstva.

“Prebacivanje krivnje za širenje zaraze potkornjakom na privatne šumovlasnike, kako to čine voditelji Hrvatskih šuma, klasična je zamjena teza po načelu ‘brigo moja pređi na drugoga’, a njihovo pozivanje na struku čini se smiješnim uz spoznaju da su nakon katastrofalnog leda 2014.  tisuće kubika drvne mase ostavljene da trunu u šumi”, navode u priopćenju. Upozoravaju i da se, radi ostvarivanja dobiti, eksploatirala zdrava drvna masa i da je to vjerojatno postupak bez presedana u odnosu prema drugim državama pogođenim ledom, ponajprije Sloveniji, ali i u odnosu na ranije slične nepogode u Hrvatskoj.

Iz Goranske ekološke inicijative podupiru smjenu čelnika Hrvatskih šuma te izražavaju nadu da za dvojbene poslovne rezultate ubuduće neće moći primati, za hrvatske prilike, sramotno visoke bonuse.

U vezi s nedavnom naredbom ministra poljoprivrede o obveznoj sječi šume zaražene potkornjakom, ističu da je, zbog pretjerane birokratiziranosti, ona neodrživa te da nema uporište u životu lokalnog stanovništva i da je osuđena na neuspjeh. Podsjećaju da su vlasnici šuma uglavnom stariji ljudi, a na mnogim su područjima neriješeni vlasnički odnosi.

Neprihvatljivim smatraju stajalište Ministarstva zaštite okoliša, koje je na nedavnom skupu u Zagrebu izrekla pomoćnica ministra Irina Župan, kako na području Nacionalnog parka Risnjaka nema zaraze potkornjakom. “To je neistina jer smrekov potkornjak uništava i šume u zaštićenom području pod upravom te javne ustanove”, navode iz Goranske ekološke inicijative.

Goranska ekološka inicijativa, čiji je osnutak potaknula zaraza smreke kukcem potkornjakom, koji prijeti uništavanjem te vrste na području Gorskog kotara, djelovat će u svim gradovima i općinama Gorskog kotara te u Rijeci, Zagrebu, Ljubljani i drugim velikim gradovima u kojima žive Gorani.

Predstavnici udruge pozivaju sve zainteresirane udruge i pojedince iz goranskih naselja da im se pridruže u borbi za očuvanje zavičaja i njegovih vrednota te poručuju kako će se za Gorski kotar boriti svim legalnim i legitimnim sredstvima. Najavili su javne tribine i mirne prosvjede te će, ističu, nastojati dobiti novac iz fondova Europske unije i drugih izvora.

Komentiraj