epa

EK “Katalonija je unutarnje pitanje Španjolske”

Europska komisija je priopćila u ponedjeljak kako se njena pozicija prema situaciji u Kataloniji nije promijenila nakon uhićenja Carlesa Puigdemonta u Njemačkoj te nakon potvrđivanju optužnice protiv još 24 katalonska dužnosnika u Španjolskoj.

„Mislim da smo već o tome raspravljali tijekom drugih prigoda. Znate kakva je naša pozicija o Kataloniji te ću se na tome zadržati“, rekao je komisijin glasnogovornik Alexander Winterstein na konferenciji za medije u Bruxellesu.
„Kada kažem da ću se zadržati na ranijoj poziciji, znači da neću komentirati sudske postupke svaki put kada dođe do njih. Naša pozicija o Kataloniji ostaje nepromijenjena“, dodao je.
Winterstein je istaknuo kako katalonsko pitanje spada pod „unutarnji ustavni poredak Španjolske“. Upitan da li je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kontaktirao sa španjolskom vladom nakon najnovijih događanja, glasnogovornik je odgovorio kako je u „kontaktu sa svim dužnosnicima“ te podsjetio da je u četvrtak i petak bio održan sastanak šefova vlada.
U petak je španjolski istražni sudac u Madridu odobrio nastavak sudskog procesa protiv 25 katalonskih dužnosnika, među kojima bivšeg predsjednika katalonske vlade Puigdemonta, optuženih za pobunu protiv Španjolske nakon što je u katalonskom parlamentu 27. listopada bilo izglasano uspostavljanje republike Katalonije.
Puigdemont je u subotu uhićen u Njemačkoj kada je putovao iz Finske u Belgiju nakon što je dan ranije Španjolska raspisala potjernicu za njim. U nedjelju navečer je stotitinjak osoba ozlijeđeno u prosvjedima u Kataloniji, španjolskoj pokrajini na obali Sredozemnog mora. Puigdemont je u ponedjeljak na ispitivanju kod istražnog suca u Njemačkoj.

Komentiraj