Egipat: U prosvjedima protiv Sisija i vlade ubijen muškarac

U sukobima prosvjednika i policije u egipatskom selu južno od Kaira u noći na subotu smrtno je stradao demonstrant, a sudionici skupa tražili su odlazak s vlasti predsjednika Abdela Fataha al-Sisija.

Više desetaka prosvjednika u posljednjih je nekoliko dana organiziralo manja okupljanja u egipatskim selima izražavajući tako nezadovoljstvo radom vlade.

“Tijelo ustrijeljenog muškarca u subotu je prevezeno u bolnicu”, rekao je izvor iz bolnice al-Ayat u Gizi.

Policija tvrdi da njihovi pripadnici nisu pucali na prosvjednike, nego su upotrijebili suzavac da bi ih rastjerali demonstrante.

Prosvjedi u Egiptu su zabranjeni od 2013. otkad je s vlasti svrgnut tadašnji predsjednik Mohamed Morsi, a izvanredno stanje u državi je na snazi od 2017.

Slični manji prosvjedi održavaju se otkad je Mohamed Ali, poduzetnik u emigraciji, nedavno pozvao Egipćane da izađu na ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo načinom rada vlade i Sisija.

Ali je građevinski poduzetnik koji se na egipatskoj političkoj sceni pojavio prošle godine kada je počeo objavljivati videozapise koji su se ubrzo proširili društvenim mrežama, a u njima egipatskog egipatskog predsjednika i vojnu elitu optužuje za korupciju.

Komentiraj