Ed Wood, priča o neslavnom filmskom redatelju

Film “Ed Wood”, crnohumornu i crno-bijelu priču o mladiću od čijih je filmskih ambicija veća samo njegova nedarovitost, snimio je silno hvaljeni i jednako toliko žestoko napadani američki redatelj Tim Burton (Beetlejuice, Batman, Edward Škaroruki). Film se pojavio u američkim kinima krajem rujna 1994. godine.

Edward D. Wood Junior (J. Depp) mladić je koji živi od posla vrtlara u velikom filmskom studiju i od snova da će dosegnuti slavu svojega uzora Orsona Wellesa. Zahvaljujući slučajnom susretu sa zaboravljenom zvijezdom horora Belom Lugosijem (M. Landau), Ed uspijeva izboriti prvi film. Makar je riječ o petorazrednoj produkciji, uvjeren je da će mu Hollywood uskoro biti pod nogama. Debi završava fijaskom, a tako i svi daljnji projekti koje će ostvariti sa svojim ostarjelim prijateljem i nekolicinom slikovitih čudaka koji mu vjeruju. Nadobudnog filmaša povijest će ipak zabilježiti, i to kao nositelja naslova “najgori redatelj svih vremena”…

Film nije najbolje prošao na blagajnama, ali ga je kritika primila uglavnom blagonaklono. Riječ je o prepoznatljivom Burtonovom proizvodu koji odlikuju ponajprije profinjen humor i ironija. Sjajna je i glumačka ekipa predvođena iznenađujuće dobrim Johnnyjem Deppom u naslovnoj ulozi u kojoj nema lošega mjesta. Ostarjelog i drogiranog Belu Lugosija na dojmljiv je način odigrao Martin Landau, dok su Bill Murray i Jeffrey Jones kao ekscentrični Edovi prijatelji Bunny i Criswell te Vincent d’Onofrio kao Orson Welles napravili sjajne epizode.

Komentiraj