Dvaput bankrotirao, mijenjao prezime, uništio Watford, potjerali ga iz Boltona. Sada želi kupiti Birmingham i tući se s radijskim voditeljem

Autor:

Bolton Wanderers v Aston Villa - Sky Bet Championship - University of Bolton Stadium Laurence Bassini at the ground during the game. EDITORIAL USE ONLY No use with unauthorised audio, video, data, fixture lists, club/league logos or live services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. PUBLICATIONxINxGERxSUIxAUTxONLY Copyright: xClintxHughesx 42410288

Clint Hughes

Englesku nogometnu javnost zadnjih dana opet zabavlja kontroverzni poduzetnik Laurence Bassini koji po drugi puta pokušava kupiti Birmingham FC, člana engleskog Championshipa. Bassini se naziva poduzetnikom, iako zapravo nitko ne zna čime se ozbiljno bavi i koliko zaista ima novca na računu. Ono što se zna da je dva puta proglašavao osobni bankrot, nakon prvog je prezime promijenio iz Bazini u Bassini označavajući tako „novi početak“ svog života. Sam kaže da je vlasnik niza trgovina u londonskom Oxford Streetu, u intervjuima redovno priča o milijunima i desecima milijuna, bez stvarnog dokaza da taj novac posjeduje. Bio je vlasnik Watforda kojeg je u svibnju 2011. kupio za 440 tisuća funti a nakon samo 13 mjeseci obilježenih sumnjama u financijske malverzacije i s velikim minusom na računu prodao je Hornetse talijanskoj obitelji Pozzo. Krajem iste godine objavljeno je kako Bassini za zajmove koje je uzimao od kluba duguje Watfordu 1.5 milijun funti, novac koji „vjerojatno neće biti vraćen“, a ubrzo zatim je kažnjen zabranom obavljanja bilo kakvih dužnosti u nogometu na tri godine.

https://twitter.com/benaramsdale/status/1545349725775347713

Odmah nakon što je u svibnju 2013. Watford izgubio 1-0 od Crystal Palacea finale doigravanja za ulazak u Premier ligu Bassini je lokalnim novinama Watford Observer poslao niz poruka u kojima je likovao i slavio poraz kluba čiji je nedavno bio vlasnik.

Drugi bankrot Bassini je objavio 2014. godine, kratko nakon što je na sudu izgubio spor od braće Russo, Vincea i Jimmyja, koji su ga tužili jer im nije vratio ništa od 4.6 milijuna funti koje je posudio kako bi mogao financirati Watford. Kad je na naplatu došla prva rata od milijun funti, Bassini je otišao u bankrot, s tim da ovoga puta nije opet promijenio prezime.

Na neko se vrijeme se ipak primirio da bi početkom travnja 2019. bilo objavljeno kako Bassini kupuje Bolton Wandererse koji su u tom momentu bili u teškoj financijskoj situaciji a bodovno na putu ispadanja iz Champioshipa. Po dolasku u klub obećao je kako će s milijun funti odmah osigurati plaće koje su kasnile svima u klubu međutim nakon samo dva dana rekao je kako on to nigdje nije izjavio. Tadašnji prvi čovjek EFL-a (English Football League) dao mu je dva dana da pokaže bankovne garancije i poslovni plan a nakon što je taj rok istekao iz Boltona su objavili kako je cijeli posao otkazan. Bassini se branio kako je u klubu pronašao dodatnih 14 milijuna funti dugova međutim iz Boltona su to kategorički opovrgnuli.

Nakon što je u svibnju 2020. ubrzo propala najava kako će za 1.2 milijuna funti kupiti Charlton Athletic, Bassini se okrenuo Birminghamu. U studenom prošle godina pojavila se priča kako planira kupiti Birmingham za 27 milijuna funti. Sve se smirilo do nedavno, kad je Bassini izašao  s još jačom pričom: „Poslao sam ugovor od 35 milijuna funti za kupnju Birminghama. Moji odvjetnici su kontaktirali vlasnike kluba, a uložit ću još 70-80, ili do 100 milijuna funti. Znate zašto? Kako bih svima vama pokazao da ću osvojiti ligu“, poručio je neumorni Bassini.

https://twitter.com/bcfcxjack/status/1545494331955486721

Problem je što su ljudi iz Sports Holdings Limited, tvrtke koja je zadnjih šest godina vlasnik kluba, i koja je pod žestokim kritikama navijača zbog loših rezultata, rekli kako nisu dobili nikakav ugovor, a to je službeno objavio i EFL. „U vezi raznih špekulacija u medijima, želimo reći da nismo primili nikakvu dokumentaciju vezanu za kupnju Birminghama“, poručili su iz EFL-a.

Za kraj, kraj teksta, oko Bassinija će se sigurno još dosta toga događati, još malo ludosti: Simon Jordan je engleski biznismen, između ostalog od 2000. do 2010. je bio vlasnik Crystal Palacea, koji jednom tjedno ima svoju emisiju na talkSPORT-u, sportskoj radio postaji. Bassini je u petak gostovao kod njega na temu potencijalne kupnje Birminghama, i razgovor je naravno otišao u smjeru koji se gostu nije svidio. Nije ni Bassini ostao dužan Jordanu, govorio mu je da je propali vlasnik Palacea a kad ga je voditelj nazvao lakrdijašem gost je krenuo s urlanjem: „Reci mi gdje i kada. Dosta mi je tvog provociranja“!

Emisija je nekako završila, Bassini nije rekao ništa konkretno o Birminghamu ni otkuda mu novci, ali ni tu nije bio kraj priče. Bassini je u SMS porukama nakon emisije pozvao Jordana na boks meč, napisao mu je da će ga Tyson Fury pripremiti za taj meč a da će prihod s meča uplatiti u dobrotvorne svrhe.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.