Dvadeset godina klasične glazbene tradicije – Festival sv. Marka

festivalsvmarka.hr

Već puna dva desetljeća u Gradu Zagrebu, travanj i svibanj posebni su mjeseci za klasičnu glazbu.

Tradicija se nastavlja i ovoga proljeća, jer su se se pod pokroviteljstvom Skupštine grada Zagreba ponovo okupili vrhunski glazbenici i zaljubljenici u klasičnu glazbu na jubilarnom 20. Festivalu sv. Marka.

Ideja o osnivanju samog festivala javila se u rujnu 1998. godine. Tradicionalno i međunarodno glazneno događanje dugi niz godina nudi raznovrstan i bogat program u čijem stvaranju iz godine u godinu sudjeluju domaći i inozemni umjetnici i ansambli. Osnovna nit vodilja samog festivala je muziciranje najboljih izvođača u koncerntim i crkvenim prostorima zagrebačkoga Gornjeg i Donjeg grada.

S godinama, festival postaje i mjesto susreta hrvatske glazbene tradicije i sadašnjosti s europskom i svjetskom glazbenom tradicijom.

Ove godine, po šesti put, dodijelit će se i nagrada za najviši umjetnički doprinos Festivalu, koja nosi ime utemeljitelja festivala i dugogodišnjeg ravnatelja, Nevena Valenta.

Članovi ocjenjivačkog suda su Pavao Mašić, Vladimir Kranjčević (predsjednik Oratorijskog društva sv. Marka), Erika Krpan, Tamara Jurkić Sviben i Sandra Vojković, dok su F. Schubert, R. Schumann, J. Brahms, J. S. Bach, Z. Kodály, P. Dešpalj, R. Wagner, W. A. Mozart, G. F. Händel, B. Papandopulo, D. Šostakovič, G. Puccini te L. van Beethoven samo neki od skladatelja čija će se djela izvoditi na ovogodišnjem festivalu.

Program traje sve do 06. svibnja, a ulaz na koncerte je slobodan.

Festival se odvija uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Turističke zajednice Grada Zagreba.

www.festivalsvmarka.hr

Komentiraj