Dva holdinga s Kajmanskih otoka osiguravaju 200 milijuna eura luksemburškoj podružnici investicijskog fonda Providence za financiranje Real Madrida

Klub je bio svjestan poreznih i reputacijskih rizika potpisivanja sporazuma s tzv. shell-tvrtkom registriranom u poreznom utočištu. “Porezna agencija gotovo sigurno će osporiti tu strukturu i smatrati je pravnom prijevarom”, konstatirano je. Unatoč tome, sklopio je tiho partnerstvo u kojem je fond sudjelovao s 200 milijuna eura u zamjenu za dio novih sponzorskih prihoda

“U petak je John Hahn, izvršni direktor vrlo, vrlo velikog fonda pod nazivom Providence, u Madridu i želio bi s vama popiti kavu”, predložio je Santiago Foncillas izvršnom direktoru Real Madrida Joséu Ángelu Sánchezu Periáñezu u elektronskoj poruci poslanoj 3. listopada 2016.

Foncillas je u Španjolskoj bio izvršni direktor kladionice Bwin, bivšeg sponzora „kraljevskog kluba“, a sin je osnivača organizacije Círculo de Empresarios i predsjednika građevinske tvrtke Dragados. S čelne pozicije u konzultantskoj tvrtki Advisia Advisory Services, pitao je Sáncheza Periáñeza, koji svoje e-mailove obično potpisuje kao JAS, može li „ugurati Hahna u svoj raspored“. “Mislim da želi razgovarati o Ligi prvaka”, dodao je Foncillas i objasnio da ga preporučuje kao jednog od svojih klijenata te da je fond Providence upravo kupio Yoigo investicijom od 360 milijuna eura. “Oni su bili vlasnici Onoa i Marce”, nastavio je Foncillas. Izvršni direktor Real Madrida nije bio impresioniran, mora otputovati i vratit će se tek krajem sljedećeg tjedna. “Volio bih se s njime sresti, ali morat ćemo pronaći neki drugi termin”, odgovorio je.

Naposljetku je kontakt ipak odmah uspostavljen i pokazao se plodonosnim. Fond nije želio razgovarati samo o Ligi prvaka. Mjesec dana kasnije, 16. studenoga, John Hahn (koji nije bio izvršni direktor Providencea već šef međunarodnog poslovanja) pisao je Joséu Ángelu Sánchezu da mu zahvali na „velikodušnosti“ i obeća da će se, što je prije moguće, baciti na rad na projektu koji je opisao „super zanimljivim“ za fond. Njih dvojica dogovorila su se da će razgovore nastaviti sljedećeg tjedna. „Iskreno vjerujem da je pred nama ogromna prilika“, konačno je i Sánchez Periáñez pokazao entuzijazam.

 

Cilj Reala bio je umnožiti ukupan sponzorski prihod na 200 milijuna eura na kraju ugovora. Zauzvrat bi dobio financijsko pojačanje od oko 175 milijuna eura neto

 

Kako se navodi u dokumentima Football Leaksa koje je časopis Der Spiegel podijelio s mrežom Europske istraživačke suradnje (EIC), kojoj Nacional pripada, 21. studenoga izaslanstvo fonda Providence doputovalo je u dvodnevni posjet Madridu kako bi započelo pregovore s klubom. John Hahn i izvršni direktor Joshua Empson predstavljali su američki tim. Na dnevnom redu bili su obilazak stadiona Santiago Bernabéu i sportskog kompleksa Valdebebas, večera u Zalacaínu i privatni avionski let do portugalske prijestolnice 22. studenoga, gdje će pogledati utakmicu Lige prvaka između Real Madrida i Sportinga iz Lisabona. Bijeli su pobijedili 2-1. Florentino Pérez igrao je ulogu domaćina, a sve je organizirala tvrtka za financijske usluge Key Capital Partners Anasa Laghrarija, koja je preuzela ulogu posrednika u pregovorima među dvjema stranama tijekom sljedećih mjeseci.

Providence Equity Partners, tvrtka sa sjedištem na Rhode Islandu, već je godinama prisutna u Španjolskoj: Masmóvil, Yoigo, Pepephone… Posjedovala je udjele u Onou i Retos Carteri, koji je bio stopostotni vlasnik grupe Recoletos dok se nije pridružila Unidad Editorialu, izdavaču El Munda i Marce. Sada je više od tri godine povezana s Real Madridom. To je turbulentna veza koja je imala svoje zvjezdane trenutke, kao i mnoga trvenja u procesu prilagodbe. A tu je i novac iz porezne oaze Kajmanskih otoka, kroz dvije podružnice Providencea sa sjedištem na tom teritoriju. Na uzastopne zahtjeve za komentarom o detaljima dogovora, Real Madrid odbio je odgovoriti. Klub je 23. prosinca 2016. s Providenceom potpisao neobavezujuće pismo namjere, kojim se investicijski fond obvezao platiti 500 milijuna eura u desetogodišnjem razdoblju, i to u tri dijela, dva od po 200 milijuna i jedan od 100 milijuna, u zamjenu za dobivanje postotka – 23,75 posto – od povećanja prihoda Real Madrida kroz određena komercijalna prava: dobar dio od sponzorstava, kao i od digitalne platforme kluba.

Fond ne može sudjelovati u upravljanju

Materijalizacija prve od tih obveza koštala je obje strane gotovo godinu dana pregovora. Tek je 10. studenoga 2017. potpisan ugovor o zajedničkom ulaganju – koje na engleskom jeziku ima sugestivniji naziv tiho partnerstvo – pri čemu bi Real Madrid do 2021. godine dobivao 200 milijuna eura u zamjenu za plaćanje dijela prihoda od sponzorstva američkom fondu. Riječ je o ugovoru o suradnji u kojem fond intervenira kao „sudionik investitor“, doprinoseći u novcu, a klub djeluje kao menadžer. Drugim riječima, Real Madrid i dalje isključivo upravlja sponzorskim ugovorima i fakturira ih, tako da Providence ne može intervenirati u tom poslu ili u organizacijskoj strukturi kluba i njegovoj strategiji, ali ima pravo primiti sav sponzorski prihod.

Zinedine Zidane, trenutačni trener Reala kojega je u taj klub kao nogometaša doveo Florentino Pérez tijekom svog prvog predsjedničkog mandata. PHOTO: SERGIO PEREZ/REUTERS/PIXSELL

 

Ima i pravo pristupa onim podacima o tim ugovorima koje smatra potrebnima za zaštitu svojih interesa, može savjetovati u vezi s time kako bi maksimizirao beneficije, a klub je odgovoran za iskorištavanje tih prava. Ugovor je stupio na snagu 1. srpnja 2017. s istekom istoga datuma 2021. i mogućim dvogodišnjim produljenjem ako Providence u tom roku ne postigne određeni povrat. Međutim, 2020. godine ponovo se pregovaralo o tom sporazumu, uz „povećanje dohotka i produljenje mogućih godina važenja na najviše devet godina“, kako sam klub navodi u svom ekonomskom izvješću objavljenom prošloga prosinca.

Ta se naknada sastoji od minimalnog iznosa od 6,25 milijuna eura godišnje, odnosno 10 posto neto prihoda ostvarenog svake godine, i promjenjivog iznosa, pri čemu ukupni akumulirani iznos na kraju četverogodišnjeg ugovora ne može premašiti 230 milijuna eura. U prvoj godini u kojoj je tiho partnerstvo bilo na snazi, Real Madrid je Providenceu platio ukupno 12,737 milijuna eura – 6,25 milijuna eura za fiksni dio i 6,487 milijuna eura za varijabilni dio. U drugoj godini je proračunski iznos porastao na gotovo 30 milijuna eura – 29,934 milijuna, 6,25 fiksno i 23,684 milijuna varijabilnog dijela. U trećoj 61,22 milijuna, a u četvrtoj 63,5 milijuna. Za fiskalnu godinu od lipnja 2018. do lipnja 2019. klub je planirao ukupni prihod od sponzorstva od 131,5 milijuna – ostvario je 130,2 milijuna – i očekivao je da će ga povećati na 165,63 milijuna u 2019./2020.

Ali Providence svoje povrate dobiva samo iz dijela komercijalnih prava Real Madrida. Iz „opsega poslovanja“ utvrđenog ugovorom izuzeti su i tehničko i komercijalno pokroviteljstvo nad majicom kluba, nazivom stadiona i sportskoga grada, kao i trenutni ugovori, njihova obnavljanja, pa čak i zamjena velikih sponzora poput Telefónice – 10 milijuna eura, Nivee, Audija, Sanitasa, Microsofta, Hankooka, Huga Bossa…. Drugim riječima, cilj kluba bio je umnožiti ukupan sponzorski prihod na 200 milijuna eura na kraju četverogodišnjeg ugovora. Zauzvrat bi dobio financijsko pojačanje od oko 175 milijuna eura neto.

“Zvuči kao šala, ali bojim se da je to ozbiljno”

Ali s kim je Real Madrid potpisao ovaj bitan ugovor? To nije bilo s tvrtkom Providence Equity Partners LLC, osnivačem fonda Rhode Island, već s jednom od njegovih višestrukih podružnica, tvrtkom PQ VII Sàrl, sa sjedištem u Luksemburgu. Osnovana je 18. siječnja 2017., taman kad su započeli pregovori s Real Madridom, a imala je kapital od samo 20.000 eura. “Riječ je o tvrtki čiji su krajnji korisnici dvije tvrtke sa sjedištem u poreznoj oazi na Kajmanskim otocima”, objasnio je financijski direktor kluba Julio Esquerdeiro direktoru pravne službe Joséu Ángelu Sánchezu, Javieru Lópezu Farréu i Joséu Luis del Valleu, glavnom tajniku ACS-a i pouzdanom pravnom savjetniku Florentina Péreza.

U e-mailu od 30. listopada 2017. priložio je dijagram korporativne strukture u PowerPointu. Iza te prve luksemburške tvrtke stoji još jedna, tvrtka PQ VII Holdco SARL, stvorena istoga dana kao i prethodna, s identičnim kapitalom i sjedištem, a u vlasništvu je treće tvrtke PLT VII Holdco Sàrl. Potonja ima temeljni kapital od 7,7 milijuna eura i osnovana je u siječnju 2016. U vlasništvu je 53,5% tvrtke Providence Equity Partners VII-A LP i 46,5% tvrtke Providence VII Global Holdings LP. Obje su smještene u Ugland Houseu, u George Townu, glavnom gradu Kajmanskih otoka. Ali priča oko Providencea je još kompliciranija: iza obje tvrtke se pojavljuje treća podružnica Providence Equity GP VII-A LP, a iza nje PEP VII-A Limited. Također su registrirane u istoj karipskoj poreznoj oazi. Svi su navedeni u financijskom jamstvu koje su obje strane pripremile 1. studenoga.

Španjolski mediji u nedoumici su oko toga koliko je predsjednik Reala Florentino Pérez (lijevo) znao o sumnjivim poslovima svog izvršnog direktora Sáncheza Periáñeza (desno) i fonda Providence. PHOTO: EIC

 

“Dvije tvrtke sa sjedištem na Kajmanskim otocima i sjedištem u zgradi u George Townu, u kojoj postoje tisuće domiciliranih tvrtki, jamče uplatu klubu od 200 milijuna iz luksemburške tvrtke s temeljnim kapitalom od 20.000 eura!” naglasio je financijski direktor u drugoj e-poruci od 2. studenog, samo tjedan dana prije potpisivanja ugovora. “Zvuči kao šala, ali bojim se da je to ozbiljno”, zaključio je.

Da bi prevladali taj problem, 20. studenoga Real Madrid i Providence potpisali su djelomičnu izmjenu i dopunu ugovora, u kojem su dvije tvrtke s Kajmanskih otoka zajamčile klubu uplatu od 175 milijuna eura putem kredita izdanog u podružnici Citibanka u Tampi, u državi Floridi.

 

Real Madrid je potpisao izravni ugovor s tvrtkom PQ VII Sàrl, sa sjedištem u Luksemburgu, osnovanom 18. siječnja 2017. s kapitalom od samo 20.000 eura

 

Real Madrid je od početka bio svjestan opasnosti ove poslovne strukture. Već 1. prosinca 2016., čim su započeli pregovori, Julio Esquerdeiro izradio je internu radnu bilješku u kojoj je, uz objašnjenje posebnosti ugovora o partnerstvu, upozorio da „struktura ulaganja investitora [Providence] mora izbjeći reputacijski rizik koji bi mogao utjecati na Real Madrid pa takva poslovna struktura mora odgovarati uobičajenoj praksi koja neće biti porezno rizična za Real Madrid.” Iz tog razloga preporučio je da bi „druga strana“ kluba u ugovoru trebala biti „domaći pravni subjekt za poreze u Španjolskoj i da investitor u tome sudjeluje“. To se nije desilo.

Moguća porezna prevara

Osim mogućih problema s reputacijom, klub se suočio s drugim teškim rizicima. „S obzirom na ovu poslovnu strukturu Real Madrida i tvrtke PQ VII SARL s prebivalištem u EU-u, porezna uprava će provjeravati isplate s obzirom na stvarnog vlasnika koji se u ovom slučaju nalazi u poreznoj oazi. Stoga će prisiliti Real Madrid da zadrži 24 % novčanih sredstava na uplate Providenceu”, upozorio je financijski direktor kluba 30. listopada.

Te poslovne strukture, pojašnjava Esquerdeiro, „fondovi obično koriste u svojim ulaganjima u Španjolskoj jer smanjuju porezne troškove. Izbjegavaju oporezivanje u Španjolskoj, a s prebivalištem u Luksemburgu, zemlji koja je članica EU-a i ima povoljni porezni režim, posebno za ovu vrstu investicijskih ulaganja, uspijevaju smanjiti oporezivanje kroz strukturu međukompanijskih zajmova”. Kaže da to nije nezakonito, ali upozorava: ako bi porezne vlasti otkrile da luksemburška tvrtka nije stvarni subjekt plaćanja Real Madridu, mogle bi uplitanje te podružnice radi poreznih olakšica proglasiti prijevarom. “Šanse da se to dogodi su vrlo velike”, rekao je. U slučaju da je ta tvrtka smještena u SAD-u, porez koji bi morala platiti bio bi 10%; da je u Španjolskoj, bio bi 19%. No ako je u poreznoj oazi, popeo bi se na spomenutih 24%. Naravno, Providence je želio svoje uplate u cijelosti, bez ikakvog popusta zbog poreznih razloga, što bi značilo da bi Real Madrid morao povećati iznose u fondu za isti iznos koji bi dobila državna riznica. To je dodatni trošak za klub koji je Julio Esquerdeiro procijenio od 7,2 do 20,5 milijuna eura tijekom četiri godine ugovora, pod pretpostavkom da će fondu morati platiti oko 65 milijuna eura i 200 milijuna eura koje je uložila tvrtka Providence, a prema španjolskom zakonu smatraju se prihodom od pokretnog kapitala, odnosno od kamate. Dakle, obje su se strane gotovo do zadnjeg trenutka prepirale oko porezne klauzule broj 13. “Prebacuje se porezni rizik na Real Madrid”, žalio se klub. Konačno, uspjelo im je izbaciti klauzulu koja je klub obvezivala da Providenceu plati puni dogovoreni iznos, bez obzira na zadržavanje poreznih davanja koje zahtijeva španjolska državna riznica.

Zbog smanjenih prihoda svih nogometnih klubova uslijed pandemije koronavirusa, hrvatski reprezentativac Luka Modrić još nije potpisao novi ugovor s ‘kraljevskim klubom’. PHOTO: ALBERT GEA/REUTERS/PIXSELL

 

No, postoji i drugi rizik, objašnjava financijski direktor: državna riznica bi mogla uskratiti odbitak poreza na dobit od 25% na naknadu koju klub plaća fondu, što potonji smatra troškom. To je otprilike 15 milijuna eura za spomenutih 65 milijuna eura kamata, ali bi moglo biti puno više ako bi porezna uprava napravila “ekstremno i asimetrično tumačenje” i također dovela u pitanje odbitak od 200 milijuna eura koje Real Madrid mora platiti Providenceu.

Uz to, ponovno je upozorio na problem solventnosti karipskih i luksemburških podružnica fonda: “Nijedna od tih tvrtki nema imovinu s kojom jamči u ugovoru, čija bi se sredstva trebala osigurati putem zajmova”.

Promjena iz fonda VII. u fond VIII.

Ipak, sporazum je potpisan i Real Madrid je smatrao dovoljnim pismo u kojem su, s jedne strane, dvije tvrtke s Kajmanskih otoka zajamčile osiguravanje sredstava luksemburškoj podružnici putem „običnih dionica, povlaštenih dionica, zajmova dioničara, potvrda o povlaštenim obveznicama ili drugih vrijednosnih papira ili zajmova”- a s druge strane kredit Citibanka koji je zamijenio zadužnice u početku uspostavljene kao oblik plaćanja.

Samo šest mjeseci nakon potpisivanja, u svibnju 2018., sporazumi su izmijenjeni. Providence je htio prenijeti isplate s tvrtke PQ VII Sàrl na drugu luksemburšku podružnicu, tvrtku PQ VIII Sàrl, što je dopušteno ugovorom od 10. studenoga: „Neupravni imatelj udjela [Providence] može dodijeliti sva ili bilo koji dio svojih prava i obveza koje proizlaze iz ovog ugovora s bilo kojim investicijskim fondom ili tvrtkom kojom upravlja ili savjetuje tvrtku Providence Equity Partners LLC ili njegova povezana društva“, navodi se u klauzuli 12.

Uz jedno upozorenje: dodjeljivanje je zabranjeno ako ti fondovi ili tvrtke imaju izravan ili neizravan interes „u subjektima koji su dobitnici licence audiovizualnih prava Real Madrida“ ili drugima koji su konkurenti klub, ali također, što je iznenađujuće, „u fondovima ili tvrtkama sa sjedištem u poreznoj oazi, kako je definirano španjolskim zakonom“. Kajmanski otoci nalaze se na popisu poreznih oaza španjolske državne riznice.

Komentiraj