Dužnosnici protiv odgode Igara, a zamjenik čelnika japanskog Olimpijskog odbora obolio od koronavirusa

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je u utorak da će skupina sedam svjetskih lidera (G7) podržati “kompletne” Olimpijske igre, izbjegavši odgovor na pitanje je li netko od sudionika video konferencije spomenuo moguću odgodu Igara u Tokiju, koje bi trebale biti održane u terminu od 24. srpnja do 9. kolovoza.

Japanski građani, pak, u anketi dužnosnisima poručuju kako su za odgodu Olimpijskih igara. Njih 63 posto glasalo je u anketi za odgodu, dok je 23 posto da se Igre održe kako je planirano.

“Činimo sve što je u našoj moći da budemo spremni i cilj nam je održati kompletno natjecanje kao dokaz da čovječanstvo može pobijediti koronavirus”, izjavio je japanski premijer tijekom video konferencije, a tu je rečenicu ponovio i na novinarsko pitanje je li netko spomenuo moguću odgodu.

Zanimljivo je, pak, da je agencija AFP Tokio, kako se prenosi na društvenoj mreži Twitter, objavila da zamjenik čelnika japanskog Olimpijskog odbora obolio od koronavirusa. Ostaje vidjeti hoće li to utjecati na konačnu odluku oko održavanja ili neodržavanja Igara ovog ljeta.

Kozo Tashima (62) je i predsjednik Japanskog nogometnog saveza. “Dobio sam rezultate testa koji potvrđuje da sam pozitivan na novu infekciju koronavirusom”, rekao je 62-godišnji bivši nogometni reprezentativac Japana.

Tashima je prisustvovao godišnjem kongresu Europske nogometne federacije (Uefa) u Amsterdamu 3. ožujka, a dan ranije je na sastanku krovne nogometne organizacije Starog kontinenta predstavio kandidaturu Japana za organizaciju Svjetskog U-23 prvenstva.

Nakon povratka s tog istog kongresa, u samoizolaciju su otišli i presjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker, izbornik Zlatko Dalić, direktor Damir Vrbanović, glasnogovornik Tomislav Pacak i voditeljica Odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac i to zato što je na Kongresu sudjelovao i predsjednik Srpskog nogometnog saveza Slaviša Kokeza kod kojeg je utvrđen koronavirus.

Komentiraj