Predsjednica sjevernoirske stranke koja održava na vlasti vladu britanske premijerke Therese May “spremna je” za brexit bez sporazuma i sada to smatra najvjerojatnijim ishodom, prenio je u subotu list Observer prenoseći sadržaj e-maila do kojeg je došao.

Prema listu predsjednica Demokratske unionističke stranke DUP Arlene Foster kazala je Ashleyu Foxu, vođi konzervativaca u Europskom parlamentu, da je proteklog tjedna imala “neprijateljski i težak” razgovor s voditeljem pregovaračkog tima EU-a za brexit Michelom Barnierom.

“AF je kazala da je DUP spreman za scenarij bez sporazuma za koji sada vjeruje da je najizgledniji”, prma mailu pošiljatelja čiji identitet list nije otkrio.

Observer navodi da je to jedan od nekoliko emailova “koji su listu dani na uvid s najviših razina vlasti”.

Glasnogovornik DUP-a odbio je komentirati pisanje lista.

Foster je u subotnjem Belfast Telegraphu napisala kako bi bila sklonija izlasku Britanije iz EU-a bez sporazuma nego lošem sporazumu opisujući sadašnje planove kao europsku ankesiju Sjeverne Irske.

Britanski i europski pregovarači ovog su mjeseca ubrzali napore za postizanjem sporazuma o brexitu no pregovori ostaju blokirani oko pitanja granice Irske sa Sjevrenom Irskom na kojoj EU želi režim kojim će se izbjeći tvrda granica na irskom otoku.

No DUP, čiju potporu May treba da bi progurala zakonske prijedloge u britanskom parlamentu, snažno se protivi bilo kakvom rješenju kojim bi se ta pokrajina tretirala drukčije od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Foster je poručila da njezina stanka, koja ima deset zastupnika u britanskom parlamentu, ne blefira sa svojim čvrstim stavom.

Komentiraj