ĐUKANOVIĆ: “Odnosi Srbije i Crne Gore nisu dobri, SPC je protiv Crne Gore”

Odnosi Srbije i Crne Gore “nisu dobri”. Beograd “”još od vremena Miloševića nije više bio umiješan u unutrašnja pitanja Crne Gore nego što je danas”, izjavio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu za podgorički dnevnik Pobjeda.

“Crna Gora tome ničim ne doprinosi, osim što ustraje na obrani svojih nacionalnih i državnih interesa. Još od vremena Miloševića, službeni Beograd nije više bio umiješan u unutrašnja pitanja Crne Gore nego što je danas. Ključni srpski ministri gotovo svakodnevno, a često i neprimjerenim jezikom, komentiraju procese kod nas, s namjerom da na njih izravno utječu, dokazujući valjda tako koliko je Srbija jaka. A to, u stvari, svjedoči o nečem drugom. Želim vjerovati da i u Beogradu ima zdravog razuma, i spremnosti da radimo na popravljanju odnosa u obostranom interesu”, kazao je Đukanović.

Komentirao je litije, prosvjedne procesije Srpske pravoslavne crkve protiv Zakona o slobodi veroispovijesti, i rekao da je njihov cilj “promjena vlasti, a ne zakona”.

U Crnoj Gori 30. kolovoza će se održati parlamentarni izbori, a Đukanović je “političkim nonsensom” ocijenio činjenicu da opoziciju predvodi – Srpska pravoslavna crkva. “Rijetka su društva danas u svijetu gdje vjerske organizacije i njihovi lideri imaju tako vidljivu političku ulogu”, kazao je, dodajući da bi se to “možda moglo usporediti s Iranom”.

SPC, tvrdi Đukanović, “desetljećima unazad pozicionira se protiv Crne Gore”. Ona je “oduvijek podržavala anticrnogorske snage, kao i one nju”, kazao je predsjednik Crne Gore.

Rekao je da se pravoslavna crkva u Crnoj Gori treba “prilagoditi tradiciji i kanonskom poretku”. “Crkva treba liturgijski ujedinjavati Crnu Goru, i Crnogorce i Srbe, i sve pravoslavne, a ne da dijeli i svađa narod po necrkvenim i etnofiletističkim kriterijima nacije ili politikanstva, kako to radi Srpska pravoslavna crkva”.

Komentiraj