Na Uskrsni ponedjeljak u dubrovačkom selu Kliševo održana je osma po redu manifestacija ”Uskrs u Primorju” čiji je cilj oživljavanje dubrovačkih Gornjih sela kroz promociju kulturne baštine i obogaćivanje turističke ponude grada Dubrovnika, a ove godine je nastupilo devet društava iz Hrvatske i BiH.

U pozdravnom govoru župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić istaknuo je kako su Hrvati narod koji crpi snagu iz vjere i tradicije.

”Ovo je vrijeme Uskrsa, vrijeme dobrote. Mi smo narod koji snagu crpi iz vjere i tradicije. Drago mi je što sam danas ovdje s vama”, rekao je Dobroslavić.

Primorsku svadbu oživjela je ”Udruga Dubrovački primorski svatovi”, pa su se gosti i posjetitelji i ovom prilikom podsjetili točno utvrđenih ceremonijala koji žive kroz stoljeća. Običaj vjenčavanja mladih koji dolazi iz davne prošlosti sadrži čak i vojne elemente, a posebno su karakteristični svečani kostimi – nošnje i nakit kojima je bila urešena mlada i u kojima se ogledalo bogatstvo kuće iz koje dolazi.

Na ovoj manifestaciji, koja je prerasla u međunarodnu folklornu i turističku atrakciju, prezentirani su i tipični specijaliteti, običaji, a glavni dio programa su bila gostovanja kulturno-umjetničkih skupina sa šireg dubrovačkog područja, ali i susjednih zemalja.

Svojim nastupima i prezentacijom običaja ove godine sudjelovala su tako kulturno – umjetnička društva iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine – Dubrovački trombunjeri, Limena glazba Zaton, KUD ”Stjepan Radić” iz Pridvorja u Konavlima, KUD ”Branimir 888” iz Muća, KUU ”Ivan Vitez Trnski” iz Nove Rače, HKUD ”Fra Petar Bakula” iz Posušja, KUD ”Metković” iz Metkovića, KUD ”Sveti Juraj” iz mjesta Osojnik pokraj Dubrovnika te domaćini Udruga ”Dubrovački primorski svatovi”.

Inače, Dubrovačko Primorje najpoznatije je po ”penganju” – posebnom obliku ukrašavanja uskrsnih jaja starinskim načinom, s vrućim voskom, te Primorskoj svadbi.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Nikša MILETIĆ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.