HINA/ Nikša Miletić

Dubrovnik: Srušen kvorum na Gradskom vijeću – HNS, DUSTRA i DDS bojkotirali sjednicu, HSU i SDP je napustili

Sjednica dubrovačkog Gradskog vijeća u ponedjeljak nije održana nakon što su je vijećnici HNS-a, Dubrovačke stranke i Dubrovačkog demokratkog sabora bojkotirali, a pet minuta nakon početka sjednice napustili su je i vijećnici HSU-a i SDP-a, čime je srušen kvorum.

Nakon rušenja kvoruma konferenciju za novinare održao je prvo predsjednik Gradskog vijeća HDZ-ov Mato Franković, a nedugo zatim na istom mjestu novinarima se obratio dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Franković je naglasio kako je prekid sjednice jasan znak povratka prijateljstva između predsjednika DDS-a Pera Vićana i dubrovačkog gradonačelnika HNS-ovog Andra Vlahušića. “Današnji prekid sjednice je povratak prijateljstva između Pera Vićana i Andra Vlahušića. To je svima bilo jasno. ‘Braća’ su se ponovno udružila. Ulog je svima jasan, u prvom redu mjesta ravnatelja Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Kinematografa, a ulog je također i 300 taksi koncesija koje pojedinci žele. Cijena svega toga je obraz, a račun će platiti građani grada Dubrovnika”, rekao je Franković.

“Ja im poručujem da za razliku od njih mi imamo obraz. Nas ne možete kupiti direktorskim mjestima niti taksi koncesijama. Mi smo birani da služimo ovom gradu, oni su zaboravili zašto su oni izabrani. Želim poručiti i vijećnicima SDP-a i HSU-a da oni s petominutnim dolaskom nisu oprali svoj obraz. Mi ćemo ih nazvati braća po oružju. Privremeno su došli očistiti svoje ruke, ali nedovoljno da bi oprali svoj obraz. Gradonačelnik Vlahušić se nalazi u ovoj zgradi i sakrio se u svojoj kancelariji, a ja ga pitam koga ili čega se boji. Teško je izaći pred ogledalo i oprati po tko zna koji put svoj vlastiti obraz”, rekao je Franković.

Na novinarski upit potvrdio je kako će sljedeću sjednicu sazvat za desetak dana, a iako će je početi kao predsjednik Gradskog vijeća “drage volje će prepustiti mjesto onome kome ‘braća’ kažu”. Franković je naglasio kako je na Odboru za izbor i imenovanje jednoglasno podržano imenovanje Đive Galov za ravnateljicu Kinematografa, a većinom glasova prijedlog Pera Šiše kao ravnatelja Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Nakon Frankovića konferenciju za novinare u Velikoj vijećnici održao je gradonačelnik Andro Vlahušić. On je novinarima poručio kako nije imao saznanja da će vijećnici napustiti vijećnicu i tako srušiti kvorum. Istaknuo je kako ne zna s kime će se sada svrstati vijećnici DDS-a.

”Nisam siguran ni da sam Pero Vićan i DDS znaju što će odlučiti. Oni se ponašaju u skladu s politikom stranke kakvu ima. Nisam siguran ni što će učiniti HDZ ni lista Srđ je Grad niti SDP”, rekao je Vlahušić.

”HNS ide na naredne izbore za Grad Dubrovnik. Andro Vlahušić je kandidat za gradonačelnika, program je napisan, a sve stranke moraju odlučiti kako i s kime žele ići. Moja pozicija je potpuno jasna, ja sam kandidat za gradonačelnika, a otvorena su dva mjesta za zamjenika. Na županijskoj razini nećemo imati kandidata za župana ako budemo išli sa SDP-om, ali nositelj ću biti ja, osim ako netko ne da baš jako ime, nekoga tko je popularniji od mene”, rekao je Vlahušić te na novinarski upit odgovorio kako nije u predizbornoj kampanji.

U dubrovačkom Gradkom vijeću u koaliciji su bili HNS, DUSTRA, HSU i SDP s deset vijećnika, a s druge strane HDZ-ova koalicija imala je njih osam, Dubrovački demokratski sabor Pera Vićana njih četiri, a lista Srđ je Grad tri vijećnika. Iako nisu bili u formalnoj koaliciji, u dosadašnjem radu tog tijela Vićan je bio na strani HDZ-a, no današnji razvoj situacije to ozbiljno dovodi u pitanje. U slučaju da se Vićan, inače Vlahušićev bivši koalicijski partner, svrsta na stranu Vlahušića, dubrovački gradonačelnik će imati većinskih 14 ruku u Gradskom vijeću. Inače, Andro Vlahušić i Pero Vićan suosuđenici za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti u aferi Šipan.

Komentiraj