Dubrovnik: Otvorena 1049. Festa sv. Vlaha

Tradicionalnim puštanjem golubica te podizanjem barjaka pred crkvom dubrovačkog zaštitnika svetog Vlaha u utorak popodne na blagdan Kandelore (Svijećnica) u Dubrovniku je otvorena 1049. Festa sv. Vlaha.

Svečanom otvorenju 1049. Feste svetog Vlaha nazočili su izaslanica premijera ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, izaslanica i savjetnica predsjednika RH za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, dubrovačko-neretvanski župan Nikola DObroslavić, dubrovački gradonačelnik Mato Franković i drugi.

Festanjuli digli barjak

Svečev barjak podigli su ovogodišnji svjetovni domaćini proslave – festanjuli, pomorac kapetan Ivica Đurđević-Tomaš i obrtnik Ivica Vrlić.
Pročitavši Laus, tradicionalni tekst kojim počinje otvorenje Feste, a koji završava usklikom „Živio sveti Vlaho!“, riječki nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić pozdravio je okupljeno mnoštvo.
Uzinić je tom prigodom rekao kako se ovogodišnja Festa slavi pod posebnim uvjetima i u skromnijem ozračju, ali s jednakom privrženošću i ufanjem u zaštitnikov zagovor.

Bijele golubice

“Ovo je prigoda da se povežemo s onima koji su pogođeni razornim potresima na području Zagreba i Banovina i preporučimo ih zagovoru sv. Vlaha, ali i bl. Alojzija Stepinca, koji je svoju pastirsku službu vršio na tom području, a čija se relikvija čuva u moćniku naše Katedrale, kojem ove godine bilježimo 300 godina od dovršetka”, rekao je Uzinić.

Dodao je kako moćnik Katedrale nije samo svjedočanstvo života drugih, već i poziv za učiniti isto – uključiti se u povijest ljubav i biti svet.
„Moćnik je nada da je to moguće nasljedujući Isusa Krista i živeći njegovo Evanđelje i svjedočanstvo da se to zaista isplati. Lijepo piše u našem moćniku: ‘Smrt nema zadnju riječ’, jer naša su imena zapisana na nebesima.

Za svetost ne postoje posebne kvalifikacije i nije rezervirana za savršene, već je poziv upućen svima. Svetost ne znači biti drukčiji ili bezgrešan, već biti čovjek sa svim slabostima i manama, pa i sa grešnošću“, poručio je biskup Uzinić.

Rektor Zborne crkve sv. Vlaha don Hrvoje Katušić okupljenom je puku potom pročitao pozdrave sa svih strana svijeta, od dubrovačkih pomoraca do svih koji slave Festu sv. Vlaha, a ne mogu joj nazočiti. Nakon toga su blagoslovljeni darovi, potom su iz ruku nadbiskupa koadjutora Uzinića poletjele bijele golubice.

Nakon otvorenja Feste uslijedilo je grličanje u crkvi sv. Vlaha.

Posljednjeg dana Feste, u nedjelju 7. veljače, održat će se svečana procesija na Goricu sv. Vlaha, nakon čega će se svečano spustiti barjak.

Komentiraj