Državni vrh izrazio sućut obitelji Đele Jusića

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog Sabora Grdan Jandroković uputili su u petak sućut obitelji istaknutoga hrvatskog skladatelja, dirigenta i gitarista Đele Jusića.

Predsjednica je napisala: “S velikim sam žaljenjem primila vijest da nas je napustio Đelo Jusić, jedan od velikana hrvatske glazbene umjetnosti, istaknuti skladatelj, dirigent, gitarist i aranžer, dubrovačka glazbena ikona koja je svome voljenom gradu posvetila neke od najljepših pjesama hrvatske glazbe. Dubrovnik je opjevan njegovim Dubrovačkim trubadurima i dječjim zborom Mali raspjevani Dubrovnik, u kazališnoj i filmskoj glazbi, u glazbenom izričaju nadahnut klasičnom glazbom, srednjovjekovnom i mediteranskom lokalnom glazbenom tradicijom”, navela je hrvatska predsjednica.

Nagrađivan i hvaljen, istaknula je, ovaj je svestrani glazbenik obilježio hrvatsku glazbenu scenu izvanrednim djelima koja su izvodili vrhunski glazbenici diljem Europe.

“Njegove skladbe koje su jednakomjerno osvajale i nagrade struke i srca publike ostat će trajna uspomena na njegovo djelo u sjećanjima svih nas, poput ljepote dubrovačkih zvona koja će i dalje živjeti u glazbi gospara Đele Jusića”, istaknula je.

“Sa žaljenjem sam primio vijest da nas je napustio jedan od najistaknutijih hrvatskih skladatelja, gospodin Đelo Jusić, koji je svojim iznimnim talentom, svestranošću i kreativnošću obogatio hrvatsku glazbenu scenu.

Njegova velika djela koja su izvodili mnogi poznati glazbenici zauvijek će živjeti u srcima brojnih zaljubljenika u domaću glazbu. U svojoj dugogodišnjoj i bogatoj karijeri nagrađen je brojnim nagradama koje su potvrda vrijednosti ovog nadarenog hrvatskog umjetnika.

Pamtit ćemo ga kao osnivača Dubrovačkih trubadura, skladatelja orkestralne glazbe, ali i dirigenta koji je osvojio domaće i svjetske koncertne pozornice. Neizmjerno smo mu zahvalni na svemu što je učinio za hrvatsku glazbenu umjetnost, a svojim bogatim glazbenim opusom ostavio je neizbrisivi trag.

U ovim teškim trenutcima za Vašu obitelj primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja u ime hrvatske Vlade i moje osobno”, napisao je predsjednik Vlade Plenković.

U poruci predsjednika Sabora stoji: “Gospodinu Đeli Jusiću zauvijek ćemo ostati neizmjerno zahvalni na njegovim velikim glazbenim djelima, u koje je na jedinstven način utkao svoju dubrovačku dušu. Ostat će upamćen kao istinski gospar i velikan hrvatske glazbe čije pjesme će zauvijek živjeti kod brojnih naraštaja njegove publike”.

Komentiraj