FaH

“DRŽAVNI UDAR”: Hitan sastanak Organizacije američkih država o Venezueli

Glavni tajnik Organizacije američkih država Luis Almagro zatražio je u petak od Stalnog vijeća te organizacije da održi hitan sastanak posvećen krizi u Venezueli, gdje je Vrhovni sud preuzeo zakonodavne ovlasti parlamenta izvršivši tako ono što su oporba i neke zemlje nazvale državnim udarom.

Almagro, koji je u četvrtak osudio “samo-nametnuti državni udar” u Venezueli, ističe da sastanak traži kako bi “zajedno razmotrili situaciju i donijeli primjerene odluke”, u skladu s propisima te organizacije koja okuplja tridesetak država američkog kontinenta, uključujući SAD.

Venezuelanski Vrhovni sud preuzeo je u noći na četvrtak zakonodavne ovlasti parlamenta u kojem oporba ima većinu, a prije toga je zastupnicima ukinuo imunitet.

Kolumbija je u petak odlučila pozvati na konzultacije svojeg veleposlanika iz Venezuele.

“Jučerašnja odluka Vrhovnog suda prešla je granicu kao nikad do sada”, kazala je ministrica vanjskih poslova Maria Angela Holguin.

Kolumbijska vlada objavila je u četvrtak da ne prihvaća odluku Vrhovnog suda Venezuele i izrazila veliku zabrinutost zbog toga.

Peru i Čile također su povukli svoje veleposlanike iz Venezuele.

Venezuelanski socijalistički predsjednik Nicolas Maduro, nasljednik Huga Chaveza, kontrolira sada sve grane vlasti: izvršnu, zakonodavnu, pravosuđe i vojsku.

Komentiraj