Državni odvjetnik iz Požege prijavljen zbog sumnji da je pogodovao voditeljici HDZ-ove kampanje

Protiv Vlade Novaka, zamjenika Općinskog državnog odvjetnika u Požegi, početkom mjeseca podnesena je kaznena prijava jer je navodno zloupotrijebio svoj položaj i ovlasti kako bi pogodovao gradonačelnici grada Pleternice Antoniji Jozić, koja je ujedno i voditeljica kampanje HDZ-a za V. izbornu jedinicu. Nacional je dobio uvid u kaznenu prijavu u kojoj se tvrdi da je Novak odustao od kaznenog progona Antonije Jozić, iako je nedvojbeno da je gradonačelnica Pleternice počinila kazneno djelo. U kaznenoj prijavi navodi se i da je Antonija Jozić postala prva osoba iz političkog života u Hrvatskoj na koju je primijenjena mogućnost da se odustane od kaznenog progona ako optužena osoba uplati određeni iznos u humanitarne svrhe. Državno županijsko odvjetništvo u Požegi okončalo je postupak za poreznu prevaru protiv Antonije Jozić nakon što je ona uplatila 16 tisuća kuna dvijema humanitarnim udrugama.

  • Antonija Jozić bila je pod istragom koja je prekinuta nakon što je uplatila novac humanitarnim udrugama.

Cijeli postupak protiv gradonačelnice Pleternice, koja bi trebala biti visoko pozicionirana na listi HDZ-a u V. izbornoj jedinici na skorim parlamentarnim izborima, počeo je još 2011. kada je utvrđeno da je ona gotovinskim i obračunskim putem plaćala dobavljače i usluge obrta u iznosu od 143.553 kuna, iako je u to vrijeme žiro račun njenog obrta blokirala Porezna uprava, i to za iznos od 110.858 kuna. Tako je onemogućena naplata poreznog duga te je, kako se navodi u kaznenoj prijavi, ona počinila kazneno djelo na štetu Republike Hrvatske.

Nakon podizanja optužnice, Antonija Jozić ponovno je prijavljena za isto kazneno djelo jer je od srpnja 2012. do kraja prosinca 2013. postupala na isti način, i to za iznos od 244.106 kuna. U kaznenoj prijavi protiv zamjenika Općinskog državnog odvjetnika Vlade Novaka stoji da je nakon toga on odustao od optužbe u prvom slučaju, ako Antonija Jozić uplati šest tisuća kuna u humanitarne svrhe, iako je u tijeku bila nova istraga zbog istog kaznenog djela. Državno odvjetništvo odustalo je od kaznenog progona i u drugom slučaju i to, kako se navodi, nakon što je Antonija Jozić 30. ožujka ove godine podmirila sav porezni dug i nakon što je na račun druge humanitarne udruge uplatila dodatnih 10 tisuća kuna.

U kaznenoj prijavi tvrdi se da je Novak iskoristio svoj položaj i ovlasti za odustajanje od optužbi protiv Antonije Jozić, iako za to nije bilo osnova, jer je ‘’Jozić kroz više godina činila kazneno djelo kako bi svojoj tvrtki pribavila korist na štetu državnog proračuna”. Iako je Antonija Jozić vratila porezni dug, postavlja se pitanje znači li to da kazneno djelo nije počinjeno i je li uplata 16 tisuća kuna u humanitarne svrhe dovoljna da se odustane od kaznenog postupka i podizanja optužnice. Zanimljivo je da je i sama Antonija Jozić priznala da je Državno odvjetništvo odustalo od njenog progona nakon što je humanitarnim udrugama uplatila 16 tisuća kuna. Kada se u lokalnim medijima počelo pisati o tom slučaju, gradonačelnica Pleternice poslala je priopćenje u kojem navodi da je ‘’početkom ove godine platila porezni dug u cijelosti s obračunatim zakonskim zateznim kamatama te su postupci, zbog nesvrhovitosti vođenja istih, obustavljeni, a nakon što je platila i 16.000 kuna u humanitarne svrhe’’.

Ona je tako potvrdila da je postala prva osoba iz političkog života na koju je primijenjeno načelo svrhovitosti iz članka 206 ZKP-a, po kojem se od kaznenog progona može odustati ako neka osoba u danom roku uplati određenu svotu u humanitarne svrhe. Međutim, ta priča, po svemu sudeći, ima i političku pozadinu. Antonija Jozić poznata je kao bliska suradnica predsjednika županijske organizacije HDZ-a i saborskog zastupnika Franje Lucića, koji se u vrhu stranke zalaže da gradonačelnica Pleternice bude visoko na listi za Sabor na predstojećim parlamentarnim izborima.

No ako bi protiv Antonije Jozić bio pokrenut sudski postupak i ako bi bila proglašena krivom, po zakonu ne bi smjela obavljati dužnost saborske zastupnice. Zbog toga je, po navodima u kaznenoj prijavi, Lucić iskoristio svoj utjecaj u požeškom Općinskom državnom odvjetništvu te je postupak protiv Antonije Jozić okončan samo nekoliko tjedana prije nego što je ona proglašena voditeljicom kampanje HDZ-a za V. izbornu jedinicu. U kaznenoj prijavi navodi se i da je Lucić sve izveo uz pomoć šogorice Ankice Njegovan Bišof, koja je također zamjenica Općinskog državnog odvjetnika u Požegi i koja je, navodno, izvršila pritisak na Novaka da odustane od kaznenog progona Antonije Jozić.

Komentiraj