Dronovima će prva zadaća biti dostava lijekova u nepristupačna područja

Unsplash/Ian Usher

Bespilotne letjelice su se pokazale izuzetno značajnima kada su dostavljane zaliha krvne plazme u Ruandi, a za vrijeme trajanja karantene tijekom pandemije koronavirusa lijekovi su dostavljani na nekim relacijama na Floridi i u Velikoj Britaniji.

Čini se da će korištenje dronova u medicinske svrhe imati prednost u određivanju daljnjeg zakonskog okvira i dozvola za njihovu širu upotrebu u mnogim državama. Kako piše engadget.com  , dronovi će se prvo koristiti za dostavu lijekova i liječničkih recepata u nepristupačna područja.

Nedavno se jedna američka farmaceutska kompanija udružila s tvrtkom, koja proizvodi bespilotne letjelice, u projektu opskrbe stanovništva lijekovima u nekim udaljenim ruralnim okruzima američke države Sjeverna Karolina. Umirovljenici i starije osobe su često nepokretni, a žive u udaljenim područjima i ne mogu bez prijeko potrebnog inzulina, lijekova za astmu i slično. Projekt bi se u suradnji i uz odobrenje američke Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo trebao proširiti na više okruga.

Komentiraj