Sociolog i profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Dražen Lalić danas je za N1 televiziju komentirao aktualne političke događaje u Hrvatskoj.

Osvrnuo se na jučerašnju izjavu Bože Petrova, koji je rekao da je Hrvatska talac jedne osobe – Tomislava Karamarka. Lalić kaže da se ne radi o jednoj osobi, već o cijelom HDZ-u. “Ali treba se podići na veću visinu i reći da je ova zemlja talac cijele političke kaste, koja već dugo generira krizu, koja nije rješenje problema, koja nas je sve dovela u ovu situaciju”, poručio je.

Vjeruje da građani nemaju alternativu, zato su i tako zbunjeni. Lalić smatra da bi situacija bila slična da je Most sklopio sporazum s drugom koalicijom. “Pokazalo se da političke elite nisu dorasle zahtjevima vremena, pojavila se i kritična masa građana koji nisu bili voljni izabrati ni HDZ ni SDP, ni kugu ni koleru”, kaže Lalić dodajući da su ljudi iz Mosta nesposobni, ai su većinom moralni.

Lalić ističe da HDZ kao da živi u Ledenom dobu. “HDZ i njihov predsjednik ne mogu se odvojiti od starog načina vođenja politike. Oni su dinosaurusi, misle da snagom volje mogu promijeniti stvarnost, a ona ih stalno opovrgava”, objašnjava. Nema velikih šansi za preslagivanje, smatra Lalić, koji kaže kako HDZ pokušava do preslagivanja doći podmićivanjem, ucjenama, mogućim krivičnim djelima. U bilo kojem slučaju, vjeruje, HDZ gubi.

Za Milijana Brkića, koji je kritizirao Karamarka, kaže kako je pokazao da je politički intzeligentan. “On iskače iz kola koja idu nizbrdo”, zaključuje.

Komentiraj