Detalji drame na moru: Kajakaše tražili trajekt Jadrolinije, brod Carine, ribari… “Slali su signale MAY DAY”

Jutros je nastavljeno traganje za osobama koje su nestale u akvatoriju između Šolte i Hvara. Oko 6:20 sati djelatnici Lučke kapetanije pronašli su preostale dvije osobe, devetero ih je pronađeno sinoć.

“Odvedeni su preventivni liječnički pregled. Devet osoba koje su jučer pronađene nakon pregleda liječnika nisu trebale daljnju pomoć”, javila je jutros splitska policija.

Oglasilo se i Ministarstvo mora. U priopćenju napominju kako je u četvrtak kasije poslijepodne prijavljen nestanak petero osoba koje su se prevrnule u kajacima.

“Dana 2. rujna 2021. godine u 17:15 sati zaprimljena je dojava preko Nacionalne središnjice za koordinaciju traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka o 5 osoba koje su se prevrnule u kajacima na južnoj strani Šolte te odašilju poruku pogibelji MAY DAY.

U 17:20 sati prema mjestu događaja upućena je brodica Lučke kapetanije Split iz Milne na otoku Braču, a u 17:25 sati jedrilica koja se našla na tom području javlja da je iz mora spasila dvije muške osobe stranog državljanstva te da ih prevozi u Maslinicu na otoku Šolti.

Nadalje, u akciju traganja i spašavanja uključuju se trajekt Jadrolinije ‘Faros’ na liniji Starigrad – Split, veći broj ribarica i linijskih brodara. Pretražuje se područje od Šolte prema Braču i Hvaru, a u 18:10 sati u potragu se uključuju Obalna straža RH i brodica Carine”, priopćili su iz Ministarstva mora.

Potom se u priopćenju navodi kako je oko 19 sati brodica Obalne straže pronašla tri ženske osobe, također strane državljanke, koje su odvezene prema Splitu, u bolnicu.

“Utvrđeno je da se radi ukupno o 11 osoba koje su se nalazile u 5 kajaka te je ustanovljeno da nedostaje još 6 osoba. U akciju se uključuje i plovilo Pomorske policije i HGSS-a. U 21:25 sati ribar s otoka Hvara javlja kako je pronašao 4 osobe te ih vodi u uvalu Pribinja na sjevernoj strani otoka Hvara gdje ih prekrcava na plovilo Obalne straže. Nastavlja se potraga za posljednjim kajakom za koji je ustanovljeno da su se u njemu nalazile dvije osobe – otac i maloljetna kćer”, dodaje se u priopćenju.

Jutros, 3. rujna u 6.15 sati kapetan ispostave Hvar pronalašao je dvoje kajakaša koji su nedostajali u uvali Vele Špiljice na sjevernoj strani otoka Hvara, čime su svi nestali kajakaši pronađeni.

Izgubili se između Šolte i Hvara: Skupina kajakaša ‘zalutala’ na moru, HGSS tragao cijelu noć

Komentiraj