Dr. Karin iz splitskog Zavoda: “Stvari su zabrinjavajuće, uskoro ćemo biti u crvenoj zoni. Ljudi, cijepite se!”

U nedjelju je od 534 testiranih u Splitsko-dalmatinskoj županiji pozitivna na koronavirus bila 51 bila osoba, što iznosi 9,55 posto. Brojka jučer pozitivnih je najveća brojka novooboljelih u jednom danu još od 16. svibnja ove godine, dok je postotak novooboljelih najveći od 19. svibnja ove godine.

Osim 51 pozitivnog zabrinjava i brojka hospitaliziranih, a ona je jučer bila 11, od čega su dvije osobe bile na respiratoru.

Za usporedbu, tjedan dana ranije, 11. srpnja, na bolničkom liječenju bilo je njih četvero i niti jedan pacijent nije bio na respiratoru.

Situaciju je za Slobodnu Dalmaciju komentirala prim. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

“To sve izgledaju kao male brojke, ali su u stvari vrlo zabrinjavajuće. A tko zna koliko ih još ima pozitivnih, a da to i ne znaju. Mnogi misle da su promukli, da kišu, kašlju, šmrcaju od klimatizacijskih uređaja, odnosno od nagle promjene temperature.

Oni koji imaju simptome, a koji se nisu javili svojim obiteljskim liječnicima, oni se ne dolaze testirati jer misle da im nije ništa. Tko zna koliko takvih ima. A tko zna koliko još i stranih državljana šeta Splitsko-dalmatinskom županijom i imaju covid, a da to i ne znaju. Bilo je očekivano da će stranci donijeti covid u Hrvatsku”, rekla je Karin.

“Ako se brojke budu nastavile ovako penjati, bojim se da ćemo za 10 dana biti u crvenoj zoni i da ćemo imati značajno veći broj hospitaliziranih.

Stoga ponavljam tisućiti put: Ljudi, cijepite se, samo tako ćemo zaustaviti koronavirus i moći normalno živjeti”, dodala je Karin.

Komentiraj