HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

‘Dovršen je proces o usuglašavanju nagodbe’

Hrvatski premijer Andrej Plenković održao je u utorak sastanak s izvanrednim povjerenikom za Agrokor Fabrisom Peruškom i predstavnicima Privremenog vjerovničkog vijeća. Nakon sastanka obratili su se javnosti.

“Imamo dobru vijest. Dovršen je proces o usuglašavanju nagodbe”, rekao je Plenković na početku obraćanje. Dodao je da su u 12 mjeseci ostvarili nekoliko temeljnih ciljeva – spriječena je, kaže, gospodarska i financijska kriza koja bi se osjetila u cijelom gospodarstvu. “Sve smo postigli zahvaljujući Zakonu, radu Izvanredne uprave i svih dionika u ovom procesu’, kazao je premijer.

“Mislim da smo pod dojmom razgovora s predsjednicima susjednih država. Oni su zadovoljni što se naš problem nije prelio na njihove ekonomije. Ovome smo pristupili odgovorno”, kazao je premijer dodajući kako će iz ove priče izvući lekcije, te nastojati da se ovakav scenarij više nikada ne ponovi.

“Temeljni je cilj ostvaren. Preostaju još tri mjeseca da se, zajedno sa svim dionicima, dođe do finalizacije pravnoga teksta i da se ta nagodba izglasa od strane Stalnoga vjerovničkoga vijeća”, zaključio je premijer.

Ministrica gospodarstva Martina Dalić kazala je da je bilo onh koji su bili protiv. “Ovaj sporazum otvara put pravnom oblikovanju i konačnom postizanju nagodbe. Važno je ponoviti da su vjerovnici bili najvažniji sudionici ovog procesa. Važno je da sve ovo nije palo na teret poreznih obveznika”, rekla je dodajući kako je kompanija danas stabilizirana i pred njom je budućnost, a to nisu platili porezni obveznici.

Izvanredni povjerenik Fabris Peruško potvrdio je kako su dogovoreni ključni elementi nagodbe, a postignut je i poseban dogovor s dobavljačima. Najavio je kako će danas u Agrokoru biti održan brifing za medije, na kojem će novinare izvijestiti o detaljima nagodbe.

“Nepunih šest tjedana vjerovnici su postigli međusobni dogovor koji proces vode uspješnom okončanju nagodbom. Još jednom bih zahvalio svima koji su vodili pregovori i uspješno zaključili zadnju etapu pred konačni dogovor”, rekao je Peruško.

Marica Vidaković izjavila je kako su naplatili gotovo pola duga dobavljača. “Nekima to može izgledati malo, ali vjerujte to je najbolje što smo mogli ostvariti. Još važnije, kompanija sada ima budućnost, a mi smo svoje interese na policama zaštitli za idućih pet godina”, rekla je Vidaković.

Zahvalila se novinarima, te rekla da su im bili velika potpora. “Ne mogu ne reći da, bez obzira na to koliko su naše teme bile teške i sukobi bili teški, vjerovnici su učinili napor da isplate dio potraživanja koji nije bio ugovoren. Vjerujem da će proces do kraja biti dobro doveden, a nakon toga očekujemo modernije upravljanje i korporativnu kulturu na europskoj, zavidnoj razini”, zaključila je Vidaković.

Komentiraj