EPA/RICHARD ELLIS

DONALD TRUMP OČEKUJE TRIJUMF Predizbori u Južnoj Karolini i Nevadi

Donald Trump očekuje trijumf, a Hillary Clinton nada se pobjedi – republikanski birači u Južnoj Karolini i demokratski u Nevadi donijet će svoju odluku na stranačkim predizborima u subotu, trećoj etapi ciklusa prepuna izazova.

Rezultati će biti znakoviti za daljnje predizbore, koji traju sve do lipnja, nakon čega će biti imenovani kandidati demokrata i republikanaca za predsjedničke izbore u studenome.

U utrci su još samo šestorica republikanskih kandidata od 17 koliko ih je bilo na početku.

Donald Trump favorit je u anketama, a najozbiljnije mu prijeti teksaški senator Ted Cruz, ultrakonzervativac popularan u desnim kršćanskim krugovima, koji je pobijedio u Iowi.

Ostali kandidati su senator s Floride Marco Rubio, bivši guverner Floride Jeb Bush, John Kasich i umirovljeni liječnik Ben Carson.

Nakon Trumpa, na drugom mjestu po anketama je Rubio, a u korak ga slijedi Cruz.

Na drugoj strani, Hillary Clinton očekuje glatku pobjedu u Nevadi, nakon što je pretrpjela neugodni poraz u New Hampshireu od senatora iz Vermona Bernieja Sandersa, koji je svojim protuelitističkim porukama i kritikama Wall Streeta privukao mlade.

Clinton je 2008. u Nevadi pobijedila Obamu i računa na potporu Afroamerikanaca, Hispanoamerikanaca i Azijata, koji čine polovicu stanovnika te države.

Republikanci će predizbore u Nevadi organizirati u utorak, a demokrati svoje u Južnoj Karolini iduće subote.

Idući veliki datum je “super-utorak” 1. ožujka kada će glasovati 11 država.

Komentiraj