DONACIJE: Papa najavio sakupljanje pomoći za Ukrajinu u europskim zemljama

FaH

Papa Franjo je u nedjelju najavio da će se 24. travnja u svim katoličkim crkvama u Europi sakupljati novac za pomoć ukrajinskom narodu.

U nagovoru pred desetcima tisuća ljudi nakon mise na Trgu svetog Petra, Sveti Otac je rekao kako želi da ta donacija bude “znak bratske ljubavi koja će, uz ublažavanje materijalnog trpljenja, pokazati moju osobnu i blizinu čitave Crkve” ukrajinskom narodu.

Sukobi vladinih snaga i proruskih pobunjenika zaoštrili su se u zadnje vrijeme na istoku Ukrajine, upozorili su međunarodni promatrači.

Provedba dogovora iz Minska postignutog prošle godine, koja treba omogućiti ukidanje sankcija Rusiji, i smirivanje sukoba potkraj prošle godine potaknuli su nadu u skori prekid sukoba u kojemu je poginulo više od 9000 ljudi.

Velika većina ukrajinskih kršćana su pravoslavne vjere. Rimokatolika je oko milijuna, a četiri milijuna je grkokatolika koji su u jedinstvu s Rimskom Stolicom.

Papa nije rekao kako će se pomoć raspodijeliti. U Europi je oko 120.000 katoličkih župa, a najviše ih je u Italiji – oko 27.000.

Komentiraj