Davor Javorovic/PIXSELL

DONACIJA GRADA OSIJEKA: 150 tisuća kuna za obnovu vukovarskog vodotornja

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić u četvrtak je u Osijeku donirao 150 tisuća kuna gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi, namijenjenih za obnovu vukovarskog vodotornja.

Osječko Gradsko vijeće jednoglasno je odlučilo donirati novac koji je već uplaćen na vukovarski gradski račun.

Gradonačelnik Vrkić rekao je kako tako želi podržati ideju izgradnje vukovarskog vodotornja, kao simbola otpora srpskoj okupaciji, te da je uzbuđen jer je imao priliku i čast biti prvim Hrvatom u Vukovaru tijekom mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je da Vrkićevu ulogu u mirnoj reintegraciji ne treba posebno naglašavati, jer o tome dovoljno govori i činjenica što ga je Gradsko vijeće Vukovara imenovalo počasnim građaninom. Dodao je kako građani oba grada dijele simboliku u vidu otpora velikosrpskoj agresiji 1991. te da su se Vukovarci na Osijek uvijek “oslanjali kao na velikog brata”.

Za projekt obnove Vukovarskog vodotornja do sada je prikupljeno 5,3 milijuna kuna od potrebnih 21 milijun, a Penava je naglasio kako veće iznose očekuju od velikih tvrtki, ministarstava i Vlade te da vjeruju kako će ovu priču završiti kako su je i zamislili. Napomenuo je kako su obećani iznosi puno veći, ali da u javnost izlaze samo s onim svotama koje su uplaćene na račun.

Kako je istaknuto, s obnovom se već trebalo krenuti, ali nedostaje suglasnost Ministarstva graditeljstva, jer je došlo do izmjene Pravilnika o zaštiti od potresa prema kojemu bi građevinske dozvole za svaki objekt trebale imati koeficijent otpornosti 10, što mogu samo novoizgrađeni objekti, ali ne i starije građevine.

Komentiraj