Pixabay

DOLAZI ‘DOBA’ PIROTEHNIKE Započinje akcija ‘Mir i dobro’

Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je u četvrtak početak operativne akcije ‘Mir i dobro’, vezanu za uporabu pirotehničkih sredstava tijekom predblagdanskog i blagdanskog razdoblja. Akcija započinje 15. prosinca 2017. i završava 8. siječnja 2018.

Kao i prethodnih godina veći broj građana u predblagdansko i blagdansko vrijeme će nabavljati pirotehnička sredstava koja se nalaze u slobodnoj prodaji, ali može se očekivati i nezakonita nabava eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava čija prodaja nije dopuštena. Također, ove je godine stupio na snagu i novi Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja koji je donio bitne novine vezane za kupnju i uporabu pirotehničkih sredstava.

Iako je uvriježeno mišljenje da je pirotehnika I. kategorije dječja pirotehnika, nju ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina i novim Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja određena je novčana kazna od 1.000,00 do 3.000,00 kuna za zakonske zastupnike (roditelji, skrbnici i sl.) djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva. Navedena pirotehnička sredstva smiju koristiti djeca starija od 14 godina dok pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije, koji u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti osobe starije od 18 godina.

Jedna od novina je i zabranjena nabava, prodaja i uporaba petardi i redenika iz kategorije III, a također u skladištima kao i u prodaji na hrvatskom tržištu ne smije se naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE. Nadalje, građani mogu isključivo za osobnu uporabu preko državne granice unijeti do dva kilograma neto pirotehničke smjese (sredstava) I., II., i III. kategorije (osim redenika i petardi iz kategorije III.).

Novim Zakonom su povećani iznosi novčanih kazni koji sada iznose od 1.000,00 do 15.000,00 kuna za fizičke osobe te 1.000,00 do 80.000,00 kuna za pravne osobe.

Prim. Dr. Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti Zagreb iznio je podatke kako je u porastu ozljeđivanje djece predškolske dobi, mlađe od šest godina, a najčešće su ozlijede lica, očiju i šaka koje variraju od lakših do vrlo ozbiljnih ozljeda koje ostavljaju trajne posljedice.

Tijekom prošlogodišnje akcije ‘Mir i dobro’ ozlijeđene su 34 osovbe, od kojih je 8 zadobilo teške tjelesne ozljede. Ozlijeđeno je 21 dijete, od kojih pet teško. Radi nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava oduzeto je 59 komada raznog oružja, 3.692 komada streljiva raznog kalibra, 6,3 kilograma eksploziva, 280 komada raznih eksplozivnih sredstava (bombe i sl.), te 13.858 komada raznih pirotehničkih sredstava.

Policija je uputila apel svim roditeljima i ostalima da ne daju djeci da upotrebljavaju pirotehnička sredstva jer ona nisu igračka i mogu utjecati na ostatak njihova života.

Komentiraj