Kultura
Decoration icon

Varaždin

Dodjelom nagrada završilo 53. izdanje Varaždinskih baroknih večeri

Autor:

Varaždin, 22.09.2023. - Svečanim koncertom u izvedbi članova La Cetra Barockorchester, te Zbora Hrvatske radio televizije uz soliste Carlosa Menu i Jonu Martineza na čelu s dirigentom Andreom Marconom, u petak su u Varaždinu započele 53. Varaždinske barokne večeri kojima je ovogodišnja zemlja partner Švicarska. U 13 festivalskih dana održat će se 25 koncerata u Varaždinu, te čak pet hrvatskih županija, i jednako toliko popratnih programa u sklopu programa Total baroque. foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ml

foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ml

 Dodjelom festivalskih nagrada u srijedu je u Varaždinu završio službeni dio 53. Varaždinskih baroknih večeri kojima je ovogodišnja zemlja partner bila Švicarska.

Nagrada ‘Ivan Lukačić’ za najviši izvođački domet ansambla ove je godine dodijeljen Ansamblu Schola Cantorum Basiliensis za koncert 3. listopada 2023. u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu.

Žiri je i ove je godine dodijelio dvije nagrade ‘Jurica Murai’ za najbolju interpretaciju, a dobitnici su Ansambl Capricornus consort Basel za koncert “a tre – Komorna glazba baroka” te za koncert u dvorcu Trakošćan “Alter Ego” Eleonori Bišćević i Arianni Radaelli.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj istaknuo je da je organizacija Festivala bila na visokoj, europskoj razini, dodavši da je Varaždin hrvatska prijestolnica kulture, a u 12 dana festivala postaje i europska.

Federico Sepúlveda iz ansambla Schola Cantorum Basiliensis rekao je da je čast prisustvovati 53. Varaždinskim baroknim večerima. “Bilo je iznenađenje primiti ovu nagradu! Jako smo dobro ugošćeni i imamo divne dojmove, ne samo o festivalu, već o cijelom gradu”, poručio je Sepúlveda.

Ravnatelj festivala Davor Bobić izrazito je zadovoljan dometom festivala, a najviše ga veseli povratak publike u dvorane, crkve i muzeje.

“Nevjerojatan broj iznimnih glazbenika su na neki način ostavili nove vrhunce glazbene interpretacije. Vratili smo se na brojku iz 2019. godine i presretan sam što su nam gotovo svi koncerti bili prepuni. Festival čine ljudi – što publika, što glazbenici”, rekao je Bobić.

Što se tiče planova za iduću godinu Bobić je napomenuo da moraju nastaviti tom kvalitetom koja se temelji na autentičnoj izvedbi, a dodao je kako je Varaždin ponovno bio kulturna prijestolnica Republike Hrvatske.

Prenijeli smo glas Varaždina daleko izvan granica Hrvatske, po čitavom svijetu”, ustvrdio je Bobić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.