Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik otkrili su spomen-ploču Nikoli Koljeviću na njegovoj rodnoj kući u Banjoj Luci.

Krajišnik, osuđeni ratni zločinac, pušten je na slobodu prije četiri godine, nakon odslužene dvije trećine zatvorske kazne. Haški sud ga je osudio na 20 godina zatvora za ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom u BiH.

Otvaranje ploče upriličeno je kao obilježavanje 20 godina od Koljevićeve smrti. Za nju je odgovorna udruga ‘Stvaraoci Republike Srpske’.

“Najbolja obrana Republike Srpske je čuvanje od zaborava ljudi koji su je stvarali, kao što je bio Nikola Koljević. Ako to zaboravimo, lišeni smo mogućnosti da se na pravi način do kraja borimo”, rekao je Dodik.

Po njegovim riječima, “Koljević je bio čovjek koji je ne oklijevajući pristupio nacionalnom pokretu Srba u trenutku raspada Јugoslavije, države koja je Srbima izgledala kao domovina, a koja im je u suštini kroz istoriju činila nepravdu”, prenosi Al Jazeera Balkans.

Koljević je, uz Biljanu Plavšić, prvi demokratski izabrani član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, prvi predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske te nekadašnji sarajevski profesor i pedagog.

Prema optužnici i presudi Karadžiću, Koljević je označen kao dio udruženog zločinačkog pothvata u sedam općina Republike Srpske.

Komentiraj