Dodijeljeni ‘europski Oscari’: ‘Anatomija pada’ pomela konkurenciju

Autor:

epa11020213 French Director Justine Triet poses with her European Director 2023 Award for 'Anatomy Of A Fall' during the 36th European Film Awards in the Arena Berlin in Berlin, Germany, 09 December 2023.  EPA/CLEMENS BILAN

EPA/CLEMENS BILAN

U Berlinu je održana 36. dodjela Europskih filmskih nagrada poznata pod nadimkom “europski Oscar”.

Sandra Hüller proglašena je najboljom glumicom za ulogu u hvaljenoj francuskoj sudskoj drami Justine Triet “Anatomija pada”. Primajući svoju nagradu, Hüller je, govoreći o raznim sukobima koji trenutno bjesne u Europi i oko nje, pozvala publiku na minutu šutnje kako bi “tiho, snažno i živo zamislili mir”.

EPA/CLEMENS BILAN

Justine Triet osvojila je nagradu za najbolju režiju za spomenuti film “Anatomija pada” te je podijelila i nagradu za najbolji scenarij sa svojim suprugom Arthurom Hararijem. Poručili su da je pisanje ovog scenarija, koji je prodorna disekcija braka u krizi, njihovu vezu stavilo na kušnju, ali “na sreću preživjeli smo”.

Radi se o četvrtom filmu 45-godišnje redateljice Justine Triet, u kojem Sandra Hüller glumi spisateljicu Sandru koja živi sa suprugom Samuelom i 11-godišnjim slabovidnim sinom u francuskim Alpama. Nakon što sin ispred kuće pronađe beživotno tijelo Samuela, počinje istraga u kojoj, nakon prvotne sumnje u samoubojstvo, Sandra postaje osumnjičena za ubojstvo. Tijekom suđenja, otkrivaju se, sloj po sloj, detalji iz njihova braka, njihovi sukobi, činjenica da je Sandra biseksualka, a sve to garnirano je izvrsnim dijalozima koje je Justine Triet napisala sa svojim partnerom Arthurom Hararijem.

“Za mene je sudnica fascinantno mjesto, mjesto u kojem započinje fikcija, na kojem su nam naši životi oduzeti da bi bili opisani na drugačiji način i gdje se konstruira narativ kako bi se došlo do istine o nama. To je ono kroz što Sandra, glavni lik filma, prolazi. Obojica odvjetnika, i tužitelj i branitelj, stvaraju različite narative, a između ta dva narativa nalazi se siva zona istine. Sandra to mora prihvatiti, pri čemu joj time ne dopuštaju da žaluje zbog smrti svog muža. Osim toga, mora slušati tuđe priče o svom životu”, rekla je u ekskluzivnom intervjuu za Nacional Justine Triet koncem kolovoza.

Danska zvijezda Mads Mikkelsen osvojio je nagradu za najboljeg glumca za svoju glavnu ulogu u vesternu “Obećana zemlja” Nikolaja Arcela. Nagrada za najbolji dokumentarac je pripala filmu “Smoke Sauna Sisterhood”.

Ove godine hrvatska kinematografija je imala svoga predstavnika u kategoriji Europsko otkriće koja slavi najbolji debitantski film – dramu “Sigurno mjesto” Juraja Lerotića. Međutim, Lerotić se nije popeo na pozornicu berlinske “Arene”; nagradu European Discovery osvojio je britanski film “Kako se poseksati”, nagrađen u Cannesu.


Popis nagrađenih:

Film: “Anatomija pada”

Režija: Justine Triet (“Anatomija pada”)

Glumac: Mads Mikkelsen (“Obećana zemlja”)

Glumica: Sandra Hüller (“Anatomija pada”)

Scenarij: Justine Triet (“Anatomija pada”)

Dokumentarac: “Smoke Sauna Sisterhood”

Animirani film: “Robot Dreams”

Kratki film: “Hardly Working”

Europsko otkriće: “Kako se poseksati”

Kamera: “Obećana zemlja”

Montaža: “Anatomija pada”

Scenografija: “Himera”

Kostimografija: “Obećana zemlja”

Specijalni efekti: “Snježno bratstvo”

Glazba: “Klub Zero”

Zvuk: “Zona interesa”

Make up i frizura: “Snježno bratstvo”

Nagrada za životno djelo: Vanessa Redgrave

Počasna nagrada: Bela Tarr

Nagrada za europski doprinos svjetskoj kinematografiji: Isabel Coixet

Nagrada mlade publike: “Buntovnica”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.